Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förförande konkret

Annons

Elitklasser redan i grundskolan. I går levererade utbildningsminister Jan Björklund ytterligare ett förslag till hur den svenska skolan ska förändras.

Skolan är den viktigaste framtidsfrågan enligt Folkpartiet. Få kan säga däremot. Sverige är ett rikt och framgångsrikt land, men i klassen utbildning rasar vi trendmässigt i internationella rangordningar. Särskilt illa är det i matematik och naturvetenskap. Den utvecklingen måste stoppas, för vårt gemensamma bästa men också för alla elever som har rätt att kräva en god utbildning.

Förslaget om elitklasser kommer som det senaste i raden av konkreta förslag. Tidigare har det handlat om bland annat betyg och nationella prov från årskurs sex, förbättrad lärarutbildning, skolk i terminsbetygen, fler kuratorer och lärlingsplatser på gymnasiet. Den stora fördelen med alla dessa förändringar är att de är ytterst konkreta. Det är lätt att som enskild bilda sig en uppfattning om varje insats som Folkpartiet för fram, som Alliansregeringens besjälade skolmästare.

Elitklasser är ett sådant handfast förslag. Motivet är att högbegåvade elever ska få chans att utveckla sig i sin egen höga takt redan på högstadiet. Det kan innebära att 13-åringar måste flytta hemifrån eftersom det i första hand enligt FP blir tal om ett tiotal klasser i hela landet. Ett sådant beslut kommer att vara svårt att fatta i många familjer. Barn i storstäder lär få ett försprång framför landsortselever.

Elittänkande är i sig ingen nyhet. Redan i dag finns specialklasser som samlar högbegåvade elever på högstadiet. Men då handlar det som elever som är framgångsrika i ett av vårt samhälles verkliga prestigeämnen, idrott. Av någon anledning är elitdyrkan helt okej här. Däremot är det snudd på fult att hylla klassens mattesnille. Visst är det kul med en OS-medalj då och då, men 100 nya ingenjörer gör trots allt mer nytta. Den självklarheten måste vi lära oss bejaka.

Folkpartiet ska hedras för sitt envetna tjat om skolan, från de minsta barnen upp till universitetsstudenter.

Nu måste alla enskildheter finslipas och samlas till en helhet, för alla elevers skull. Skolan är per definition är ytterst komplicerad verklighet, tro inget annat.

Mer läsning

Annons