Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förloraren som vann

Annons

En förlorare som är en vinnare. Eller i fall kan bli en vinnare. USA:s president Barack Obama fick backa ordentligt från sin ideologi för att rädda nationen från finansiell kollaps. Denna landsfaderliga reträtt kan ge honom en seger i nästa års presidentval. Om nu kongressen ger sitt ja.

I natt ska enligt planerna representanthuset ha röstat om uppgörelsen att höja det amerikanska skuldtaket. Åtgärden är helt nödvändig. Alternativet är att den ekonomiska supermakten inte längre kan betala sin skulder. Ett utblottat USA skulle kasta ut hela världen i ett ekonomiskt Niagarafall.

Uppgörelsen är på pappret en klar framgång för republikanerna. Inte en skattehöjning finns med för att betala reformen, eller vad nu man ska kalla denna bokstavliga nödlösning. Priset för det höjda skuldtaket är nedskärningar i de offentliga utgifterna. Det kommer obevekligen att drabba dem som har de sämst ställt. Republikanerna, som säger blankt nej till skattehöjningar, har särskilt riktat in sig på sjukförsäkringen för landets äldre.

Trösten för Obama och demokraterna är att kompromissen medför minskade militärutgifter, som är skattebetalda statsutgifter och som gillas av republikanerna, till skillnad från sjukvård och andra socialförsäkringar.

Republikanerna har på pappret nått framgångar: saneringen av ekonomin ska ske genom nedskärningar. Det demokratiska lägret har inte sålt ut sig helt för att få stabilitet utan lyckats få med en terrorbalans-paragraf. Om motståndarna inte kommer överens om detaljerna, utlöses en nedskärningsautomat som kapar från bådas älsklingsområden.

Skattehöjningarna får anstå, även de för de allra rikaste. Ett bakslag för Barack Obama – som kan vändas till hans fördel i nästa års val. USA har 5,2 miljoner hushåll med en förmögenhet på en miljon dollar och uppåt. Det är världsrekord. Andelen av befolkningen är mindre, 4,5 procent.

För Barack Obama gäller det att få sina sympatisörer att verkligen rösta. Han lyckades med det 2008, då valdeltagande var högt, drygt 60 procent, över 130 miljoner väljare.

Lyckas han igen nästa år och får mandat för ändrade skatter i lågskattelandet USA finns en annan framtid. Det skulle gynna USA, amerikanerna och resten av världen.

Mer läsning

Annons