Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förrädarna är hoppet

Annons

Efter 18 månaders öppet våld och 16 500 döda håller omvärlden ytterligare ett möte om Syrien. Tongångarna är fortsatt fördömande. Men inget konkret sker.

Aldrig tidigare har våldet haft sådan omfattning som nu, sa på torsdagen den norske generalen Robert Mood. Han är chef för FN:s observatörsstyrka som för tre veckor slutade att patrullera i Syrien. Orsak: uppdraget var förenat med livsfara.

Under 1,5 år har våldet trappats upp. Vi har fått rapporter o massakrer på civila syrier utförda av regeringsstyrkor och milis knutna till Bashar al-Assads regim. Omvärlden är lamslagen.

FN kan inte agera eftersom båda Ryssland och Kina lagt in sina veton mot samlade sanktioner. Båda länderna hävdar att inbördeskriget är en ”inre angelägenhet” för Syrien som andra länder inte ska lägga sig i. För Ryssland handlar det om att ”vårda” sina goda relationer med den sittande regimen.

Det är ett cyniskt och maktberusat rävspel med människors liv. Men även de länder som vill agera kan inte göra såg mycket annat än att försöka strypa all handel. Ingen vill ha en massiv militär insats, av många skäl. USA har en bitter erfarenhet av både Irak och Afghanistan.

Den syriska oppositionen, på plats i Paris i går för det tredje Syrien-mötet på kort tid, är splittrad. Men de är eniga om att en flygförbudszon, som i Libyen, skulle var ett konkret sätt att stoppa slakten i hemlandet.

Men västländerna håller emot och hoppas på att utvecklingen i sig och tryck från andra länder ska få Ryssland och Kina att ändra sig. En sådan enad front skulle inte ens Bashar al-Assad kunna stå emot.

Ett snabbare slut på våldet kan komma inifrån. En lång rad officerare har hoppat av. Den mest känsliga för regimen är generalen Manaf Tlass, som stått Bashar al-Assad nära sedan ungdomen. Han har nu flytt. Visserligen var han i onåd sedan en tid tillbaka, men flykten är ändå ett hugg i ryggen på den sittande makten.

Det kan bli som Ryssland vill – att Syrien löser sina egna problem. Priset har i så fall varit 10 000-tals döda. Och omvärlden få ännu en gång försöka förklara hur man lätt mördandet få hålla på.

Mer läsning

Annons