Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskaren som undersökt hur Örebro kan bli ännu bättre

Annons

En stad ska inte se ut som andra städer. Den måste ha något som sticker ut. Och Örebro har slottet.

Ett av seminarierna i Almedalen på torsdagen handlade om attraktiva städer. Forskaren Mia Wahlström har granskat fyra städer i Mälardalen–Örebro, Västerås, Eskilstuna och Uppsala. Hon har frågat 1 600 personer i de fyra städerna hur de uppfattar sin egen stad och hur de vill att den ska förändras så att den blir mer attraktiv. 70 procent av de tillfrågade i Örebro är stolta över sin stad.

Vilken stad du än åker till så finns det ungefär samma utbud av affärer, ungefär samma utbud av restauranger och ungefär samma utbud av kaféer. Skobutikerna i Örebro säljer i allmänhet ungeär samma skor som skobutiker i andra städer. Att bara bygga en stad på den service som finns blir ungefär som när glesbygdskommuner hänvisar till sin ”vackra natur”, i största allmänhet. Naturen i Sorsele är säkert lika vacker som i Ljusnarsberg eller Hällefors. Men om Ljusnarsberg satsar på guldvaskning, blir det en annan femma. Då har kommunen hittat en egen grej.

För Örebros del är det en enda sak som sticker ut mer än allt annat: slottet.

– Slottet betyder oerhört mycket för Örebro, säger Mia Wahlström.

– Det är inte bara slottet i sig, utan allt som händer kring slottet. Det är att människor kan sitta på trädäcket vid slottet och äta glass. Det är cykelvägarna kring slottet.

– Alla städer har sin historia. Historier som är nya och som är riktigt gamla. Man måste bli bättre på att föra ut dessa historier för att bli mer attraktiva.

Okej, då har vi en stor stad. En stad som har ett slott. Men det räcker inte. Dessutom måste staden också ha en puls, säger Mia Wahlström. Den ska ha ett folkliv. Helst 24 timmar om dygnet. Där har Uppsala en fördel med sitt studentliv.

Så då är det väl bara att bygga torg då? Nej, så enkelt är det inte. Bygg om delar av en stad så kan du vara säker på att det blir protester.

Lika säkert som att det blir protester om du lägger ner en skola eller ett äldreboende. Det gäller också att ha en dialog, att de som tycker något annat kan göra sin röst hörd, att det uppfattas som att staden är lyhörd. Att ha en balans i den politiska processen som innebär att kommunledningen lyssnar, men också törs fatta beslut. Enligt Mia Wahlströms undersökning är örebroarna mer nöjda med stadens lyhördhet än de andra tre städerna, Eskilstuna, Västerås och Uppsala. Men det är ändå bara 35 procent. Här finns mer att göra!

Jag skulle vilja tillägga en sak. Örebro har inte bara slottet och cykelvägarna. Örebro är också en mångnationell stad.

När jag tittar ut från mitt köksfönster ser jag barn från många olika nationaliteter leka på gården. Det ger liv åt gården. Det gör mig glad när jag nu är en relativt nyinflyttad örebroare. Och så kan jag köpa bosniska gifflar – äta till frukost på morgonen. En stadsdel kan skapa sig en egen själ, inom ramen för den stora staden.

Mer läsning

Annons