Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första maj-firandet i Kopparberg blev diskret

Annons
Fick plats i ett hörn. I ett hörn av Malmtorget i Kopparberg firade Socialdemokraterna första maj. Årets talare var riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson. Foto: Lars Ströman

Socialdemokraterna är starka i Kopparberg. Men första maj-firandet blev diskret. De flesta i byn märkte inget.

Deltagarna fick fika i vårsolen på Malmtorget mitt i byn. Ett kort politiskt tal hölls av riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson. Ett tal med välkända ståndpunkter, till exempel att pensionärer inte ska betala mer skatt än de som arbetar.

– Det ska löna sig att arbeta, men det ska också löna sig att ha arbetat, sade hon.

Några fyllde i en enkät om vilka politiska frågor de vill att Socialdemokraterna i länet ska prioritera. Deltagarna i mötet samlades i ett litet hörn av Malmtorget. Fler var de inte. Ja, ungefär så var det.

Nu talar vi om en ort där Socialdemokraterna fick 44 procent av rösterna i riksdagsvalet 2010. Det är i klass med vad partiet fick i hela landet, under den tid då det var en självklarhet att Socialdemokraterna skulle styra landet. Ännu på 90-talet var första maj-firandet en mätare på arbetarrörelsens styrka. ”Högerregeringen” under ledning av Carl Bildt mobiliserade folk till förstamajtågen. Även Thorbjörn Fälldins regeringen på 70-talet bidrog till mobiliseringen.

På den tiden gick ett demonstrationståg även genom lilla Kopparberg på första maj. Det kunde knappast undgå någon som bodde i byn när arbetarrörelsen firade sin högtidsdag. Många gick i tåget. Andra stod utmed färdvägen och tittade. Och de som satt hemma kunde åtminstone höra orkestern som varvade Arbetets söner med Internationalen.

På årets första maj märkte de flesta i Kopparberg över huvud taget inte att det hölls en politisk manifestation.

Men ändå: Socialdemokraterna är det överlägset största partiet i Ljusnarsberg. Moderaterna är mindre än hälften så stora. Alltså ger första maj knappast någon bra bild av Socialdemokraternas styrka eller svaghet. I bruksorten Kopparberg är Socialdemokraterna det dominerande politiska partiet även 2013, när första maj-manifestationen ryms i ett litet hörn av Malmtorget.

När årets första maj-märke delades ut var det en och annan som tittade lite förundrat. Vad är detta för något? Svar: en QR-kod. Läs av koden med din mobil så kommer du in på Socialdemokraternas hemsida. Budskapet är kristallklart: Välkommen in 2010-talet. En värld där politiska strider inte bara sker i riksdagen, på tidningens debattsidor eller i kommunfullmäktige, utan också på Twitter och Facebook.

Men det var inte många ungdomar som avbröt chatten och knappade in AFK (away from keyboard) för att delta i första maj-manifestationen på Malmtorget i Kopparberg.

Internet är numera inte bara en informationskanal, för att tala om att det händer något politiskt någon annanstans. Internet är arenan där politik utspelas, där politiska bataljer avgörs och där människor mobiliseras. Den verkligheten måste både Socialdemokraterna och de andra partierna anpassa sig till. Men hur ser formerna för första maj ut i en värld där de politiska bataljerna sker på nätet?

Mer läsning

Annons