Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstår partierna allvaret?

Så har Sverigedemokraterna hållit sitt tal till nationen, med en liten knorr på slutet om att de fäller regeringens budget.

Annons

För Sverigedemokraterna var det allra viktigast att synas. Att all uppmärksamhet riktades mot det parti som har rötter i den öppna nazismen. Ett parti som även i dag rymmer företrädare som anser att Förintelsen var en bluff och som påträffats med hakkors på armen. Det är som om de sju andra partierna inte riktigt förstår allvaret med detta.

Stefan Löfven har agerat taffligt som regeringschef.

När Stefan Löfven utsågs till statsminister agerade han ungefär som om De rödgröna hade haft majoritet i riksdagen. Han tog med Miljöpartiet i regeringen – och han började förhandla med Vänsterpartiet. Han upphävde i praktiken den blocköverskridande uppgörelsen om friskolor. Han drog till med den ena skattehöjningen efter den andra. Bygget av förbifart Stockholm har stoppats. Bromma flygplats hotas av nedläggning. Den utsträckta handen har varit utsträckt åt vänster, inte åt Alliansen. Så det är lätt att förstå irritationen från Alliansens partiledare.

Alliansen har inte heller agerat statsmannamässigt alla gånger. Det har varit det ena uttalandet efter det andra som utesluter varje samarbete med regeringen. Det är inte rätt läge att säga det, när en regeringskris hotar.

Låt oss också slå fast: Det är fullt möjligt att ta ansvar för landet, utan att ge upp rollen som oppositionsparti.

Låt oss gå tillbaka till 1992. Då var det de ”gamla Moderaterna” som regerade Sverige tillsammans med C, FP och KD. Men när det verkligen gällde kunde ändå Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna komma överens om väsentliga delar av den ekonomiska politiken. Det var ändå ingen tvekan om att Socialdemokraterna var ett oppositionsparti. Då var det en akut ekonomisk kris. Nu är det ett svårt parlamentariskt läge. Det går att ta sig ur. Men det måste finnas en vilja att göra det.

Mer läsning

Annons