Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätt knacka dörr

Brottsförebyggande rådet i Örebro tycker att partierna ska sluta att knacka dörr. För den som öppnar kan aldrig veta säkert – det kan vara en brottsling som använder valrörelsen som förevändning för att tränga sig in och råna folk.

Annons

Men så går det inte att resonera.

Om vi skulle ställa in all verksamhet som möjligen skulle kunna leda till brott, skulle vi få göra en rätt diger lista. Vi skulle kunna stänga av vägtrafiken, så slipper vi garanterat fortkörningar och farliga omkörningar. Vi kan stänga varenda krog i Örebro, så skulle vi slippa en hel del misshandelsfall under kvällar och nätter. Om vi lägger ner all sjukvård minskar risken för att läkare utan legitimation behandlar patienter till noll.

Det finns visserligen en risk för att den som säger sig vara försäljare, valarbetare eller bara någon som ”behöver låna telefonen” i själva verket är en brottsling – att det är ett knep för att ta sig in i lägenheten och stjäla värdesaker.

Men det får inte innebära att de politiska partierna backar från sitt uppdrag. Att knacka på dörren – och prata med människor – är en viktig del av det politiska arbetet. Då är det bättre att vidta andra åtgärder, till exempel att partiföreträdarna legitimerar sig. Det skulle för övrigt även kunna gälla försäljare och andra som har behov av att nåt ut till människor genom att knacka dörr.

De som är mest rädda för att utsättas för brott är äldre kvinnor. De som är minst rädda för att utsättas för brott är unga män. Det borde vara precis tvärtom. Unga (och berusade) män löper störst risk, både att utsättas för brott och att bli brottslingar. Ofta handlar det om misshandel. Äldre kvinnor löper minst risk för att utsättas för brott.

Men visst finns risken. Då och då varnar polisen för personer som just försöker stjäla från äldre människor. Förra året varnade polisen till exempel för personer som knackade på och påstod sig vara från Svenska kyrkan.

Vi ska vara uppmärksamma på riskerna. Och vi ska vidta balanserade motåtgärder. Men det är inte rimligt att hela samhället ska anpassa sig efter brottslingarna.

Mer läsning

Annons