Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP är redo för en ny ledare

Den senaste veckan har regeringskonstellationer diskuterats livligt. I centrum för samtalet står Folkpartiet.

Annons
FP-MINISTRAR. Ullenhag, Ohlsson och Arnholm på plats i Almedalen för Björklunds tal.Arkivfoto: Henrik Montgomery/ Scanpix

Vänsterpartiet kämpar öppet och hårt för att återfå Socialdemokraterna och Miljöpartiets samarbetsintresse, men pragmatikern Stefan Löfvens intresse är riktat åt ett annat håll: Folkpartiet.

Väljarnas eviga andrahandsval – var femte person tyckte i valet 2010 att Folkpartiet var det näst bästa partiet – har därmed erövrat platsen som de båda statsministerkandidaternas förstahandsval.

Dagens Industri avslöjade i veckan att en rapport har beställts ”från FP-håll” som visar att partiet kan få igenom sin politik lika bra i en regering med Socialdemokraterna som med Moderaterna. Därför har frågorna om regeringskonstellationer haglat över Björklund som – rapportens slutsatser till trots – är svår att missförstå: ”Vi går till val som en Alliansregering (…) och Folkpartiet kommer inte att sitta i en rödgrön regering.”

Men om Jan Björklund, som tillhör partiets högerfalang, kliver åt sidan är situationen en annan. Och det är snart dags, främst av två skäl. För det första har Björklund förlorat kampen om partiets viktigaste fråga: skolan. En färsk mätning från DN/Ipsos visar att 31 procent just nu tycker att Socialdemokraterna företräder den bästa skolpolitiken, medan bara 23 procent ger Folkpartiet motsvarande omdöme. Väljarna har inte tålamod att vänta på de långsiktiga förändringar som Björklunds antiflumlinje kan komma att ge, och det måste partiet förhålla sig till.

För det andra så har Folkpartiet just nu någonting så ovanligt som tre mycket starka partiledarkandidater i form av EU-minister Birgitta Ohlsson, jämställdhetsminister Maria Arnholm och integrationsminister Erik Ullenhag. Det är mer än vad både Moderaterna och Socialdemokraterna har att komma med, vilket tydligt har illustrerats av Socialdemokraternas flera år långa kamp för att hitta en värdig ersättare till Göran Persson.

Enligt Novus och TV4:s väljarbarometer har Björklund i dag stöd av 5,4 procent av landets väljare. Trots det var Björklund under Expressens partiledarutfrågning i går uppenbart nöjd med opinionsläget. För nöjd. Björklund tycks mer besvärad av uppvaktningen från statsministerkandidaterna än av ointresset från väljarna, vilket är underligt. Det är god tid för Folkpartiet att rusta om och sikta högre. För elva år sedan var partiet mer än dubbelt så stort och det är också mot tvåsiffrigt väljarstöd som partiet bör sikta. Men då behövs en ny partiledare, och kanske också en blåröd regering.

Mer läsning

Annons