Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fram med fakta om pensionerna

Har du fyllt åtta år? Då är det hög tid att börja bry sig om pensionen.

Annons

Kanske inte riktigt så, men en del människor planerar långt fram i tiden, medan en del tar dagen som den kommer och hoppas på att ”det ordnar sig”. En prognos över framtidens privata ekonomi finns i alla fall i tryck för alla som tjänar pengar – de orangea kuverten från Pensionsmyndigheten.

Prognoserna är rena glädjekalkylerna, dundrade försäkringsbolaget Folksam i går. Särskilt illa är det för det riktigt unga, 80- och 90-talisterna. Folksam hävdar att Pensionsmyndigheten räknar fel med 20 procent för dessa. Åt fel håll. Och de flesta av dem har inte ens börjat jobba.

Pensionsmyndigheten hugger tillbaka. Enighet råder i alla fall om att morgondagens pensionärer kommer att få mycket mindre att röra sig med jämfört med slutlönen, än plus 65-folket i dag. Dagens pensionärer är också mycket splittrade. En del, särskilt äldre kvinnor, klarar sig inte på sin garantipension, medan många har det mycket gott ställt med förmögenheter både i sparpengar och hus.

Det råder partipolitisk enighet om dagen pensionssystem vilket är är solid grund. Det gamla ATP-systemet byggde på att vi som nation kunde leva över våra tillgångar. En väg mot ekonomiskt haveri. Dagens pensionärer känner av krisen eftersom utbetalningarna är kopplade till det allmänna tillståndet i ekonomin.

Folksam uppmanar nu regeringen och riksdagen att tillsätta en utredning för att se över det elvaåriga pensionssystemet. Helt rätt. En institution som är tänkt att överleva oss alla måste gå på kontinuerliga hälsokontroller. Smygande sjukdomar måste upptäckas i tid för att kunna botas.

Grunden för pensioner är arbete. Det vi ska leva på som äldre är uppskjuten egen inkomst – och dagens arbete. Det finns ingen manna som regnar från himlen. Sverige har här en relativt gynnsam position med en pensionsålder, både laglig och faktiskt, som är mer anpassad efter livslängden hos medborgarna än i många andra länder. I Frankrike möts förslaget att höja pensionsåldern från 60 till 62 med vilda protester.

Det går att oroa sig över mycket. Pensionen till exempel. Det går aldrig att säga exakt hur mycket du som i dag är 30, 20 eller åtta år kommer att få ut när det är dags. Men riksdagen måste se till att hålla medborgarna informerade, med så mycket fakta som bara går att få fram.

Mer läsning

Annons