Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad – men ändå fälld

En ung man blir avstängd från Virginska skolan. Orsak: Han ska ha deltagit i en misshandel. Men polisen anser inte att han var inblandad.

Annons

I februari inträffade en svår misshandel på Virginska skolan i Örebro. 18-åringen som utsattes fick sina tänder utslagna. Flera elever som misstänktes vara inblandade stängdes av från skolan, med omedelbar verkan. Så långt har skolan agerat korrekt.

Fast sedan började polisens utredare att kartlägga vilka personer som verkligen ansågs ha utfört misshandeln. 20-åringen var aldrig misstänkt av polisen.

Men skolan verkar ändå ha bestämt sig. Avstängningen upphävs inte, trots att han till och med har fått intyg av polisen att han inte är misstänkt. Det finns också uppgifter som talar för att han försökt förhindra det som skedde.

Då får vi dubbla rättvisor. Å ena sidan har polisen konstaterat att 20-åringen inte är inblandad. Därmed ska han naturligtvis frias. Men skolan dömer honom ändå. Och han döms inte för något struligt beteende i största allmänhet, utan han döms till avstängning just för att han ska ha deltagit i misshandeln.

Av någon anledning anser alltså ledningen för Virginska skolan att den har bättre koll på vem som har gjort vad än vad polisen har. Och den tar sig dessutom friheten att fatta ett beslut som kan få följder för 20-åringen för många år framåt. Det är ungefär som att införa en ”folkdomstol” där lärare och elever pekar ut de skyldiga.

Så här borde det inte få gå till. Det är som om skolan säger till den unge mannen att ”visserligen är du friad från misshandel, men vi tänker göra allt för att djävlas med dig”.

Nu hamnar ärendet i förvaltningsdomstolen i stället. En domstol som inte dömer i brottmål, men som prövar om myndighetsbeslut har gått till på rätt sätt. Egentligen borde ärendet inte gå så långt. Skolförvaltningen borde ha backat. Om 20-åringen vinner i förvaltningsdomstolen blir det riktigt pinsamt för Örebro kommun.

Mer läsning

Annons