Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad – men får betala 100 000

Annons
juristhjälp. En mer snårig tolkning av tryckfriheten kommer att skapa mer försiktiga redaktioner, som inte törs granska makthavare. Arkivfoto: Christine Olsson/Scanpix

Uppkäftiga tidningar som vågar granska makthavare riskerar att få betala stora belopp, även om de har gjort rätt.

Aftonbladet klarar nog en sådan smäll. Kanske även NA (även om ekonomiavdelningen inte skulle bli överförtjust).

Men hur blir det om det handlar om en tidning som ETC Örebro. Och just nu pågår ett försök att starta en veckotidning i Sydnärke. Om det lyckas kommer den tidningen att få kämpa med små ekonomiska marginaler. Vad skulle hända om den redaktionen tvingas punga ut med i storleksordningen 100 000 kronor eller mer?

I en ledare uppmärksammar Eskilstuna-Kuriren ett förtalsmål mot Aftonbladet. Tidningen hade granskat mäklarbranschen. Flera mäklare gick ihop, anlitade en advokat och krävde 1,35 miljoner kronor var i skadestånd av Aftonbladets ansvarige utgivare. Rätten friade Aftonbladet helt och hållet. Tidningen hade inte brutit mot de förtalsregler som finns inskrivna i tryckfrihetsförordningen, enligt den jury som har avgörandet i sin hand i tryckfrihetsmål.

Men juristerna i domstolen fann ändå ett sätt att fälla den oskyldige. Aftonbladet ska vara med att betala motpartens rättegångskostnader, drygt 100 000 kronor. Och regeringen verkar tycka att det är en bra idé att dela på rättegångskostnader i tryckfrihetsmål om den som stämmer en tidningen har ”skäl” att få fallet prövat.

Så vad händer då om exempelvis NA eller ETC Örebro granskar en makthavare? Hittills har det varit mycket svårt att fälla en tidning i ett tryckfrihetsmål. Men påfundet delade rättegångskostnader öppnar nya möjligheter för att tysta små och uppkäftiga tidningar.

Advokater som inte tycker att tryckfrihet är viktigt, skulle kunna hota att stämma den ena tidningen efter den andra. Visserligen kommer tidningarna med stor sannolikhet att frias i enlighet med vår tryckfrihetsförordning.

Men om tidningen ändå måste punga ut med belopp på i storleksordningen 100 000 kronor, så blir tryckfriheten urholkad. Den som gör rätt kan i praktiken bötfällas på så höga belopp att det blir avskräckande att göra omstridda publiceringar.

Sverige har kanske världens bästa tryckfrihetslagstiftning. Ett uttryckligt censurförbud. Ett system som medvetet är skapat så att det är svårt att fälla tidningar i ett tryckfrihetsmål. Det är till gagn inte bara för etablerade tidningar som NA och Aftonbladet. Det är framför allt gynnsamt för uppstickare som ETC Örebro och de som nu försöker att skapa en ny veckotidning i Sydnärke. Utan en alltför snårig juridik går det att bedöma vad som är förtal och vad som inte är förtal. Sannolikheten för att en tidning blir fälld är liten. Men nu har sannolikheten ökat för att en tidning blir fälld – även om den frias. Då får vi se färre hårdhänta granskningar av makthavare.

För tro inte något annat än att det är just makthavare som kommer att utnyttja möjligheten att hota utgivare för tidningar:

– Även om du frias så riskerar du att få betala hundratusentals kronor i rättegångskostnader.

Justitieminister Beatrice Ask verkar ointresserad av tryckfriheten. Ett av fundamenten i den svenska demokratin. Hon verkar ta frågan närmast med en gäspning. Det är förfärligt att se!

Mer läsning

Annons