Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friade – men ändå dömda

Vad är värst – att bli dömd och få sitta i fängelse eller att bli frikänd och ändå bli straffad för resten av livet?

Annons

Det har talats om att tillsätta en kommission som skulle granska vad som gick fel i fallet Sture Bergwall, ”seriemördaren” som nu har friats för alla de åtta mord han dömdes för. Den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson argumenterar för att en sådan kommission även bör granska vad som hände under rättsprocessen mot ”allmänläkaren” och ”obducenten” i mitten av 80-talet. De båda friades för mord på en prostituerad kvinna, men blev ändå dömda till livstids yrkesförbud och en livstidsstämpel i pannan som likskändare.

Styckmordsrättegången blev en politisk symbolfråga. Det fanns en opinion som krävde en fällande dom. Tingsrätten försökte sig på en politisk kompromiss. Eftersom det inte fanns övertygande bevis för att de utfört mordet, så friades de. Men i domen stod det att de hade styckat den mördades kropp. Eftersom de friades gick det inte att överklaga domen. Men de förlorade sina läkarlegitimationer och deras liv föröddes.

Vi har i grunden ett bra rättssystem. Men då och då blir det fel. Väldigt fel.

Genom historien finns det flera exempel på det. På 50-talet hölls en uppmärksammad rättegång mot Fritjof Enbom och hans ”spionliga”. Men Fritjof Enbom var ingen storspion. Och flera av dem som dömdes borde ha friats helt och hållet. Keith Cederholm dömdes för bland annat grov mordbrand i början av 80-talet. Efter att fallet granskats av journalisten Jan Guillou friades han. Joy Rahman dömdes för mord 1994 – men friades efter att fallet granskats av journalisten Dick Sundevall och advokaten Peter Althin.

Vilka systemfel är det som gör att sådant inträffar? Varför kan inte ”allmänläkaren” och ”obducenten” få ett avslut? Vad var det som gjorde att hela rättsapparaten skapade en seriemördare som inte fanns? Sådant bör en kommission granska. Inte för att hänga ut enskilda, utan för att förbättra vårt rättsväsende.

Mer läsning

Annons