Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frigiven massmördare?

Kan du tänka dig att Anders Behring Breivik någonsin blir en fri man? Finns det en möjlighet att han om 20, 30 eller 40 år släpps ur fängelset eller från psykiatrisk vård?

Annons

Kan du tänka dig att Anders Behring Breivik någonsin blir en fri man? Finns det en möjlighet att han om 20, 30 eller 40 år släpps ur fängelset eller från psykiatrisk vård?

I sin slutplädering förklarade åklagarna att de är osäkra på om Breivik uppfyller kraven för att bli dömd till psykiatrisk vård. Och eftersom det råder osäkerhet bör han dömas till vård, för säkerhets skull, resonerar åklagarna.

– En felaktig dom av en psykotisk person kan innebära en mer långvarig frihetsberövelse än vid vård, sade åklagaren Svein Holden.

Det är svårt att tolka meningen på något annat än att till och med en massmördare skulle kunna släppas fri.

Om rätten kommer fram till att Breivik är psykiskt sjuk, blir det logiskt att han släpps fri den dag han är frisk. Sedan är det en annan sak hur en ”frisk” Breivik ska hantera att han har mördat 77 oskyldiga människor.

Breivik själv vill inte bli dömd till vård. Han anser att han är fullt frisk, att han har utfört ett hjältedåd och att han ingår i ett nätverk av riddare som bekämpar islamiseringen av Norge.

Onekligen rubbat! Ungefär lika rubbat som när våldsbejakande muslimska grupper spränger bomber för att bekämpa en inbillad västerländsk konspiration mot islam.

Men ska Breiviks rubbade världsbild räcka för att slippa fängelse?

Anders Behring Breivik visste att han sprängde dödliga bomber i regeringskansliet. Han visste att han mördade unga människor på läger. Och han visste att sådana handlingar är olagliga i Norge. Men han bestämde sig för att hans egna mål var så ädla att det var värt 77 människoliv.

I Norge finns det en stark opinion som förväntar sig att Anders Behring Breivik hålls inspärrad resten av livet. Det är bara det att norsk lagstiftning säger något annat. Livstids fängelse existerar inte. Maxstraffet är 21 år. Det finns också en möjlighet att döma en person till förvaring. Då sätts en minimitid och en maximitid. Om det bedöms finnas en återfallsrisk kan förvaringstiden förlängas med fem år i taget – teoretiskt tills personen avlider. Men tänk om domstolen om några årtionden bedömer att det inte finns någon återfallsrisk? Ett dilemma som det norska rättsväsendet nu har att hantera.

Mer läsning

Annons