Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frys dina ägg, kvinna!

Glöm friskvårdscheckar och tjänstetelefon. Nu lockar arbetsgivaren med äggnedfrysning.

Annons

Det började med att Apple och Facebook erbjöd sina kvinnliga anställda äggnedfrysning som en löneförmån. Ingen stor grej i sig, men reaktionen och moralpaniken lät inte vänta på sig. Kritikerna satte kaffet i halsen och skrek rakt ut om att det här inte var moraliskt försvarbart. ”Man ruckar på naturlagarna! Och till vilken nytta?” lät det.

Men trots kritiken mot de amerikanska företagen godkände Skatteverket i oktober förra året äggnedfrysning som en löneförmån även i Sverige. Nu har flera svenska företag hakat på trenden. Vad ska det vara bra för? Ja, egentligen är det enkelt: Så att fler kvinnor ska kunna satsa på karriären, men fortfarande ha möjligheten att bli mamma senare i livet. Det är inget mindre än en feministisk revolution!

Men kvinnlig frigörelse smyger sällan obemärkt förbi. Kritiker muttrar surt om att det är ett fult sätt att locka kvinnor till ett företag – som om de dinglade med en ostbit framför en råttas nos.Andra håller traditionella könsroller om ryggen och menar att det här är ett sätt för kvinnor att skjuta upp familjelivet, för sitt jobb. Mellan raderna träder tydliga normer fram: För kvinnor är familjen viktigare än arbetet, allt annat är onaturligt. Men vi får inte glömma att av dem som får den här löneförmånen finns det kvinnor som inte har någon partner. För dem kan äggnedfrysning vara det som räddar drömmen om att någon gång bli mamma.

Utnyttjar alla sin friskvårdscheck? Nej, långt ifrån. Att valfriheten finns, behöver inte betyda att alla kvinnor som får erbjudandet kommer att tacka ja. Det är varje kvinnas eget val, precis som hon kan välja att skaffa barn tidigt- eller inte alls.

Det finns inga garantier för att bli gravid efter äggnedfrysning – men det gör det å andra sidan inte annars heller.

I grund och botten är det här vad liberal feminism handlar om: Att ge kvinnor friheten och makten att fatta sina egna beslut. Om hon vill frysa ned sina ägg och klänga sig fast vid sin karriär- vilka är då vi att stoppa henne?

Mer läsning

Annons