Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra år till med koalition Örebro?

Koalition Örebro kommer sannolikt att styra i Örebro även i fortsättningen. I dag har de fyra allianspartierna och Miljöpartiet i Örebro kallat till presskonferens. Tillsammans utgör de Koalition Örebro.

Annons

Om samarbetet var på väg att spricka hade de knappast kallat till en gemensam presskonferens.

För en tid sedan sade socialdemokraten Lena Baastad att Miljöpartiet uppträder oärligt mot sina väljare, just för att partiet förhandlar om en fortsättning på Koalition Örebro.

En märklig syn på ärlighet. I god tid före valet inleder Miljöpartiet i Örebro en diskussion med allianspartierna om hur kommunen kan styras. I dag kommer någon form av officiellt tillkännagivande. Vari ligger sveket mot väljarna?

Och minns hur det var när Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna styrde kommunen? Det var bråk och tandagnisslan. Vid något tillfälle hotade hela styret att braka samman.

En fortsättning på koalition Örebro måste framstå som en svår motgång för vänsterblocket. Det blir svårt för Vänsterpartiet och Socialdemokraterna att återfå makten, utan att ha stöd av Miljöpartiet.

Mycket talar för att Miljöpartiet på riksplanet kommer att bli valets raket. En framgång på riksplanet brukar smitta av sig på kommunvalen. Det finns förutsättningar för Koalition Örebro att skapa en stabil majoritet, med hjälp av Miljöpartiet.

Efter förra valet blev Staffan Werme från Folkpartiet ordförande i kommunstyrelsen, trots att Folkpartiet var det näst största partiet i koalitionen – och det tredje största partiet fullmäktige.

Nu har moderaten Kent Persson försökt övertyga Miljöpartiet om att släppa fram en moderat som kommunstyrelsens ordförande.

Och det finns två faktorer som talar för att han har lyckats.

Den ena är att samarbetet har fungerat på ett sätt som tilltalar Miljöpartiet. I en koalition av fem partier blir det, av naturliga skäl, ett givande och tagande mellan alla de deltagande partierna. I det andra blocket kan Socialdemokraterna, i kraft av sin storlek, bli helt dominerande – och kasta smulor av kompromisser till samarbetspartierna.

Den andra är att Kent Persson har drivit på för att Moderaterna ska förnyas på den lokala nivån. Bland annat genom att driva frågan om rätten till heltid åt kommunanställda.

Hur det går i riksdagsvalet blir en öppen fråga. Men i Örebro talar det mesta för att koalition Örebro fortsätter att styra.

Mer läsning

Annons