Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galet förslag om knark

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

En grupp prominenta personer, bland annat FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan, har ställt sig bakom en rapport som säger att vi borde legalisera marijuana och eventuellt även andra typer av narkotika. Kriminaliseringen av missbruket ska upphöra. Rapporten talar också om att vi borde dela ut heroin till missbrukare.

Idéerna är inte nya. Eller rättare sagt: De är urgamla. När Sverige formade en narkotikapolitik i mitten av 60-talet utgick regering och riksdag från samma ideologi som rapportförfattarna. Narkotika skrevs ut legalt. Missbrukaren skulle lämnas i fred. Resultatet blev förskräckande. Och långt in på 70-talet var det denna linje som var förhärskande.

Att låta missbrukaren hållas, är detsamma som att låta missbruket spridas. Det är missbrukarna som är missbrukets främsta ambassadörer. Missbrukaren drar in fler i sitt missbruk.

Kriget mot narkotikan har misslyckats, utropar rapportens författare. Jaså? I början av 70-talet hade fem procent av eleverna i årskurs nio använt narkotika den senaste månaden. 2010 var det två procent bland flickor och tre procent bland pojkar. Det är ett resultat av den restriktiva svenska narkotikapolitiken.

Ja, det finns brister. Men det är inte den restriktiva inställningen till narkotika som är problemet, utan att missbruksvården har blivit sämre. Tröskeln för att få kvalificerad vård har blivit oacceptabelt hög.

Även i USA kan framgångar noteras. 1979 hade 14 procent av USA:s befolkning använt narkotika den senaste månaden. 2010 var siffran nere i sju procent.

Det är dessutom en märklig princip att legalisera kriminell verksamhet, med motiveringen att myndigheterna har svårt att få grepp om den.

Ska vi säga till länder som drabbas av korruption att det är lika bra att de legaliserar korruptionen? Då kan poliser och tjänstemän ha officiella taxor för hur mycket ”dricks” de ska ha för att du ska slippa böter eller för att ett visst företag ska vinna en upphandling. Korruptionen är en bra parallell. Både narkotikahandel och korruption äter sig in i samhället – och rubbar förtroendet för samhällets institutioner.

En person som förespråkar att vi ska bota alkoholism med vodka skulle betraktas som en galning. Men det är tydligen okej att föreslå att narkotikamissbruk ska botas med heroin.

Att Kofi Annan står bakom en legalisering av droger, gör inte att förslaget blir mindre tokigt.

Mer läsning

Annons