Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galna anklagelser mot S-politiker

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Omar Mustafa tvingades avgå från Socialdemokraternas partistyrelse. Han blev offer för sina egna dumheter och det socialdemokratiska partiets oförmåga att organisera personval på ett vettigt sätt.

Omar Mustafa hade dåligt omdöme när han bjöd in kända antisemiter som talare och när han twittrade om att svenska JAS-flygplan borde sändas mot Israel. Socialdemokraterna borde ha avkrävt Omar Mustafa ett tydligt avståndstagande före valet till partistyrelsen.

Men nu har vi fått en svans åt andra hållet. På sociala medier anklagas Omar Mustafa för att själv vara antisemit, vilket inte är belagt. Den israeliska organisationen CFCA, med målet att koordinera arbetet mot antisemitism, riktar anklagelser mot svenska politiker som är direkt korkade.

En vanlig antisemitisk teori är att världen styrs av en judisk världskonspiration. Det är få som är anhängare till den teorin i dag, men de finns. I dag är det vanligare med teorier om en muslimsk världskonspiration.

I en filmsnutt från CFCA riktas en rad allvarliga anklagelser mot personer som Stefan Löfven och Mona Sahlin. Och den tidigare ordföranden i det socialdemokratiska kvinnoförbundet, Nalin Pekgul, pekas ut som ”en PKK-tränad självmordsbombare”. Hade den anklagelsen tryckts i den svensk tidning hade det sannolikt blivit tryckfrihetsåtal mot den ansvarige utgivaren.

CFCA åberopar Avpixlat som källa. Det är intressant. En av finansiärerna bakom Avpixlat är den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth. Han själv är av judisk börd. Men i en intervju med tidningen Judisk krönika för något år sedan gjorde han direkt antisemitiska uttalanden. Han sade bland annat att judarna i Sverige är ”nyttiga idioter” för muslimerna. Judarna skulle alltså vara redskap i den muslimska konspirationen. Begreppet ”nyttig idiot” innebär just att gå andras ärenden. Kent Ekeroth tillägger också att judarna i Sverige är ”hjärntvättade”.

Mats Dagerlind, som på senare tid har blivit något av Avpixlats ansikte utåt, skriver i en av sina krönikor att ”teorier om en judisk världssammansvärjning är egentligen inte alls antisemitism”. Jag är helt övertygad om att CFCA har en annan uppfattning i den frågan. Avpixlat borde vara en av de institutioner som granskas av CFCA. Den israeliska organisationen hade hittat ett och annat intressant i en webbtidning som har tydliga kopplingar till ett av de svenska riksdagspartierna.

Den mest sansade rösten i denna röra är Svenska kommittén mot antisemitism. Den har visat styrka nog att slå åt två håll samtidigt. Å ena sidan rikta kritik mot Omar Mustafa. Å andra sidan påpeka att det inte får riktas några kollektiva anklagelser mot Sveriges muslimer.

– En ”antirasism” som ser genom fingrarna med eller till och med underblåser den ena eller den andra formen av hatlära och spelar ut utsatta grupper mot varandra är ingen antirasism, utan en del av problemet, skriver Svenska kommittén mot antisemitism på sin hemsida.

Kommittén kommer att rikta en protest mot CFCA.

Mer läsning

Annons