Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal socialdemokrati

Stefan Löfven gjorde en taktisk miss, genom att öppna för samverkan med C och FP.

Annons

På måndagen publicerades en opinionsmätning av Aftonbladet/United Mindes där Socialdemokraterna ”rasar” som det brukar heta i rubrikerna. Nåja, en enstaka undersökning kan vi ta lätt på. Däremot är det en påminnelse om att valresultatet inte är självklart, även om de rödgröna ligger före Alliansen i opinionsmätningarna.

Låt oss gå tillbaka till hur det såg ut i opinionsmätningarna inför förra valet (samma mätinstitut). Den 27 oktober 2009 utropade Aftonbladet att det var ”medvind för Monas gäng”. Fem månader senare var det ”rödgrönt ras”. Men fortfarande hade De rödgröna ett försprång. Vid valet i september 2010 lyckades regeringspartierna få ökat stöd, jämfört med valet 2006.

Det stora misstaget av Socialdemokraterna inför valet 2010 var flirten åt vänster. Genom att Vänsterpartiet inkluderades i den rödgröna koalitionen blev den mindre trovärdig som regeringsalternativ. Nu gör Socialdemokraterna delvis tvärtom, flirtar åt höger.

I sak finns det skäl att bryta upp blockpolitiken, om det uppstår ett krångligt parlamentariskt läge. Men när Socialdemokraterna säger i förväg att partiet kan tänka sig att plocka in partier både från höger och vänster i en regeringsbildning, så ger det ett fladdrigt intryck. Om väljarna röstar bort alliansregeringen, så är det för att de vill ha något nytt, inte för att de vill ha en socialdemokratisk regering som för ungefär samma politik, med någon mindre justering.

Då kan väljarna lika gärna rösta på originalet, det vill säga Alliansen. Och de väljare som vill markera mot makten kan rösta på Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

Efter sju år i opposition har Socialdemokraterna chansen att slå underifrån, att agera som det uppkäftiga och fräscha alternativet till en regering som har suttit förhållandevis länge vid makten. Men nu ger Stefan Löfven i stället intryck av att vilja regera till varje pris. Det är den gamla och makthungriga socialdemokratin som framträder.

Mer läsning

Annons