Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna en konferens varje år

Det finns en mängd så kallade temadagar i vår almanacka. Ungefär 70 internationella dagar och världsdagar blandas med kommersiella påhitt.

Annons

Kanelbullens dag, Gräddtårtans dag och Räkmackans dag är några exempel på dagar som finns nu i oktober. Internationella reumatikerdagen och FN-dagen är exempel på dagar i oktober som fyller ett djupare syfte.

En av de tyngre internationella dagarna under året är FN-dagen. Den har funnits och högtidlighållits sedan 1948, när FN-stadgan trädde i kraft. Nu brukar inte särskilt mycket hända på FN-dagen. Oftast är det i skolorna som dagen uppmärksammas. Precis som den gjorde på Skogstorpsskolan i går. För FN-dagen var i går. Det märktes i Örebro. Då anordnades en fredskonferens med en lång rad namnkunniga gäster.

Idén att göra något av dagen kom från Rotaryklubben Engelbrekt och i takt med att arrangemanget växte hakade kommunen, landstinget och Örebro universitet på.

Initiativet var alldeles utmärkt. Temat på och syftet med konferensen var att förbättra situationen för kvinnor i Kongo-Kinshasa. Huvudperson var naturligtvis läkaren Denis Mukwege, många gånger uppmärksammad och belönad för det arbete han gjort och gör för kvinnor som utsatts för krigets vedervärdigheter. Det kan tyckas pretentiöst att ordna en fredskonferens i Örebro. Men den får betydelse – precis som alla andra arrangemang som syftar till fredlig samexistens, ökad humanitet och kamp mot våld i alla former.

FN-dagen förtjänar uppmärksamhet, trots att FN är politiskt handlingsförlamat genom den förlegade vetorätten i säkerhetsrådet. FN:s många andra verksamheter är skillnaden mellan liv och död för miljontals människor.

Så om viljan finns och engagemanget räcker får gårdagens arrangörer mycket gärna se till så att varje FN-dag högtidlighålls med en fredskonferens. Aktuella teman råder det sannerligen inte brist på. Och effekten blir så mycket större – och bättre – än vad någonsin Grannens dag på söndag kan bli.

Mer läsning

Annons