Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna kunskap - men valuta för pengarna

Annons
Helt rätt av Sven-Erik Bucht (s) att vilja bli bättre på engelska.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s) tar sitt uppdrag på allvar. För som minister bör du kunna engelska och det handlar inte om att överleva på semestern utan om avancerade språkkunskaper. Du ska exempelvis kunna diskutera på EU-möten, hålla föredragningar och granska avancerade promemorior. Kritiken som framförts kan sammanfattas med argument som "det är väl klart alla kan engelska".

Du ska exempelvis kunna diskutera på EU-möten, hålla föredragningar och granska avancerade promemorior.

Förvisso talar svenskar bättre engelska än de flesta, men den är inte alls lika bra som många tycks tro och detta speciellt när det gäller läs - och skrivfärdigheter. Inte ens kunniga personer hade nog inte heller klarat sig väl om de tvingats arbete med ett område som de inte är vana vid eller gå in på djupet inom ett ämne. För att hårdra det hela bör de som vill göra sig lustiga över att Bucht vill bli bättre på sina arbetsuppgifter läsa tidningen Financial Times och sedan skriva ett sammandrag av artikel med egna ord på engelska. Det hade varit en utmaning för de flesta som också varje dag arbetar på engelska.

För att hårdra det hela bör de som vill göra sig lustiga över att Bucht vill bli bättre på sina arbetsuppgifter läsa tidningen Financial Times och sedan skriva ett sammandrag av artikel med egna ord på engelska.

Kritiken mot Bucht andas helt enkelt vanligt klassförakt och underförstått att han skulle vara dum för att inte kan tillräckligt bra engelska. Men då bör kommas ihåg att han är Sveriges förste finskspråkige minister så det finns svart på vitt att han inte brister när det gäller förmågan att lära sig språk. Dessutom bör noteras att han gjorde helt rätt och sa upp det avtal med den konsult som debiterade 400 000 kronor utan att det skulle vara en heltidstjänst. På tok för mycket och därför ska avtalet rivas upp vilket har skett.

Dessutom bör noteras att han gjorde helt rätt och sa upp det avtal med den konsult som debiterade 400 000 kronor utan att det skulle vara en heltidstjänst.

Precis som annan inlärning handlar språk om övning varvat med praktik och den summan som Buchts departement fått fakturerat motsvarar en heltidstjänst. Men som minister skulle han inte ha tid att läsa engelska på heltid utan högst vid några tillfällen i veckan och detta är ett bevis på att Näringsdepartementet borde se över sina rutiner. För även om viljan att bli bättre på sitt arbete ska premieras bör departementet få valuta för sina pengar.

Mer läsning

Annons