Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna – men absolut inte hos mig

Annons
Nimby. Det är ingen lantlig idyll, Nimby, utan en engelsk förkortning för ett fenomen sim finns blanda annat i Vikersvik där en planerad bergtäkt väcker känslor.arkivbild: håkan ekebacke

Visst är ska vi ha vindkraft. Massor. Tänk vad fantastiskt att kunna ta till vara denna rena energi som annars bokstavligen blåser bort.

Visst ska vi ha fler företag och fler jobb. Massor. Tänk vad fantastiskt att malmpriserna skenar och gör gruvbrytning i Bergslagen lönsam igen.

Allt det där är så bra. Bara det inte sker just där jag bor. Fenomenet är allmänt och har en engelsk förkortning – Nimby. Det står för Not in my backyard. På svenska blir det ”inte på min bakgård”.

Allt det där som är så bra för det allmänna ska finnas, hävdar Nimby-folket. Men inte just där jag bor för där finns det unika naturvärden som skulle gå om intet. Men det finns ju så många andra ställen som inte alls är lika fina där det skulle passa alldeles utmärkt, fortsätter deras resonemang.

Just nu finns det två fall av Nimby i våra trakter. I Skrekarhyttan utanför Nora har bybor, några av dem lokalpolitiker, ställt sig bakom en protestskrivelse som kräver att länsstyrelsen ska stoppa en bergtäkt. Brytningen av diabas skulle kunna ge en handfull jobb. Det kan ingen sätta sig emot. Men verksamheten medför också ökad tung trafik. Och sånt är ju inte trevligt när man bor i en lantlig idyll.

Det andra handlar om vindkraften. I förra veckan backade Stena Renewable från sina planer att bygga vindsnurror vid Trollkarlsklint i södra Kilsbergen. Lokala aktivister hade motsatt sig ingreppet i naturen. Det har rätt det är väldigt vackert i denna trakt. Samtidigt är förutsättningarna för vindenergi goda.

Vindkraften i Västernärke har väckt starka känslor. I debatten har förekommit typiska Nimby-argument som hävdat att att snurrorna kan placeras på andra ställen, till exempel där folk redan är vana vid fula inslag i naturen.

Nimby-fenomenets spegelbild är ”Pitby”, som går att applicera på vindkraftsfallet. Det står för Put it in their backyard. Alltså ”placera det i på deras bakgård”. Eller trädgård om man vill vara mer svensk. Vi har ju inte så mycket bakgårdar längre här i landet som är aktuella för industrietableringar.

Och så har vi ”Yimby”. Den reaktionen finns också. Aktuella lokala exempel är Postens nya terminal som hamnade i Hallsberg i konkurrens med bland annat Örebro. Nya Ikea-varuhus är en klassiker i denna genre. Inte så svårt att gissa betydelsen – Yimby ska utläsas Yes, in my backyard. På knölig svenska ”ja, på min bakgård”.

Mer kontroversiell verksamhet kan också framkalla dessa glada tillrop. Förra året blev det klart att Östhammars kommun ska härbärgera det utbrända svenska kärnbränslet. Kommunalrådet strålade av tillfredsställelse. Många nya jobb hurra! Inget snack om livsfara, utan lokalpatriotisk stolthet över att berggrunden just i Östhammar är av så utomordentlig kvalitet att den tål världens farligast avfall. Till saken hör också att Östhammar redan är ”fult”. Här ligger kärnkraftverket Forsmark.

Med Nimby-logiken är det lämpligt att lägga det som vi alla ska ha nytta av och bli rikare av, men som är fult, bullrigt och naturvidrigt på något ställe långt borta.

Ett av det riktigt stora ingreppen historiskt i vårt land var när Norrlandsälvarna föröddes i början av förra seklet för att ge nationen vattenkraft. Det fanns inga öron som lyssnade på de lokala röster som hade invändningar.

Egenintresset har stor tyngd hos Nimby-folket, men en solidarisk form finns faktiskt också – Banana, som översatt betyder ”bygg absolut ingenting nära någon”. Eller med de mest radikala orden: Nope – Inte på planeten jorden.

Mer läsning

Annons