Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästkrönika: Hongkong kämpar för sin frihet!

Annons
Fruktan i Hongkong. Redan när Hongkong lämnades över till Kina 1997 var det många som fruktade att löftena om demokrati inte skulle infrias. Arkivfoto: Franki Chan/TT-AP

Under denna höst har gator och torg i Hongkong ockuperats av tiotusentals demonstranter. Utrustade med paraplyer för att skydda sig mot det fallande regnet och kravallpolisens tårgas och pepparspray protesterade de mot att Kinas regering fattat beslut om att valet som utlysts till 2017, där Hongkongs näste ledare skulle komma att väljas, inte kommer att bli det fria val som tidigare utlovats.

I stället har Kina tydligt och klart deklarerat att valet kommer att kunna hållas – men att man förbehåller sig rätten att besluta om vilka kandidater som får ställa upp!

Så sent som 1997 övergick Hongkong från att vara en brittisk koloni till att bli en autonom region med egna ekonomiska och politiska system. Hongkong har till skillnad från Kina ett oberoende rättssystem och fria medier, men lyder under Kina på bland annat områden som försvars-, säkerhets- och utrikespolitik.

Genom att Kina nu försöker frångå överenskommelsen och förneka Hongkongborna den demokratiska rätten att välja sina kandidater, så undermineras de sköra ram som i dag skyddar medborgarnas säkerhet och grundläggande rättigheter i Hongkong. Under demonstrationerna har de både demokratiaktivisterna, kinesiska sympatisörer och journalister som uppmärksammat demonstrationerna attackerats.

När jag var där i förra veckan för att delta vid en konferens, blev stod det klart för mig att mängder av Hongkongbor är fast beslutna att kämpa för sin fulla frihet och för att de demokratiska rättigheterna ska bli deras. Det blev också tydligt hur klyftan växer mellan demonstranterna, framför allt studenter som anser sig ha väldigt lite att förlora, och de äldre generationerna, där många levt under mycket hårda förhållanden känner sig skrämda av det som nu sker.

De uttrycker detta som att de bärs av en vilja att eftersträva pragmatism framför instabilitet. Men rädsla får aldrig hindra människor från att kräva att ta del av sina grundläggande fri- och rättigheter.

Demonstranternas modiga och fredliga kamp för demokrati väcker respekt och sympati. Demonstrationerna pågår fortfarande utanför parlamentet, samtidigt som förhandlingar pågår. Jag hoppas nu att parterna hittar en balanserad lösning där slutpunkten blir att de demokratiska principerna respekteras.

Även om Europa ligger långt ifrån Hongkong geografiskt så utgör regionen en viktig partner för EU. Vi delar värderingar om yttrandefrihet och rättssäkerhet och vi har ömsesidigt goda handelsförbindelser. Samtidigt går det inte att bortse från att Kina också är en oerhört viktig samarbetspartner på väldigt många områden. Pengar talar som bekant sitt alldeles egna språk. Kanske är det därför som EU:s stöd för demonstranterna hittills varit rätt så ljummet. Världen och Hongkongborna borde enligt min mening ha rätt att förvänta sig mer av oss.

EU ska alltid vara en lysande fyr, ett ljus i mörkret, i arbetet för fred, frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Vi är en union som bygger på värderingar. Vi måste därför använda vår position, vår makt och vårt inflytande för att påverka utvecklingen när fundamentala demokratiska principer åsidosätts. Alla människor ska ha samma grundläggande demokratiska rättigheter oavsett var i världen man råkar vara född.

Att bära sin framtid i sina egna händer borde vara varje människas och varje lands möjlighet, rättighet och ansvar.

Ledamot i EU-parlamentet

Cecilia Wikström (FP)

I dag, tisdag, kan du chatta med Cecilia Wikström 14.00 på na.se.

Cecilia Wikström Ledamot i EU- parlamentet (FP)

Mer läsning

Annons