Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge beröm till Grekland

Annons

Georgios Papandreou gjorde ett utspel där han utlovade en folkomröstning om den grekiska åtstramningspolitiken – och förlorade jobbet som premiärminister. Men det ser ändå ut att leda framåt. Grekland får en bredare koalitionsregering fram till att nyval hålls i februari. Och kanske kan vi nu se slutet på de politiska dynastiernas Grekland.

Europeiska ledare gick i taket när Papandreou gjorde sitt utspel om folkomröstning. Det fanns en överhängande risk att det skulle bli ett nej, med åtföljande kaos på marknaden.

Papandreou ledde en regering med knapp majoritet i det grekiska parlamentet. På gatorna i Aten flockades demonstranter som krävde ett stopp på åtstramningarna, åtminstone för den egna gruppen. Systemfelen i den grekiska ekonomin är djupt rotade. Småföretagare vill inte betala någon skatt till en korrumperad statsapparat. Statsanställda blir förbannade när deras löner sänks. Och den politiska oppositionen visade inga tecken på att ge regeringen en hjälpande hand.

Trots detta motstånd har den grekiska regeringen genomfört den ena drastiska åtgärden efter den andra.

Från EU-länderna har det mest kommit skäll för att förändringarna inte har gått tillräckligt snabbt.

Alltså: Papandreous regering pressades från alla håll. I det läget borde EU-länderna ha sagt något uppmuntrande till Grekland.

Papandreous lösning blev att låta grekerna folkomrösta. Kanske inte den mest lyckade lösningen, men ändå ett sätt att försöka skapa legitimitet för ett drastiskt åtstramningspaket. Men hur skulle alternativen ha formulerats? Alternativ ett: fullfölja åtstramningspaketen och vara kvar i eurosamarbetet. Alternativ 2: Strunta i EU, låta hela landet gå i konkurs och lämna eurosamarbetet. Det sistnämnda alternativet vore en katastrof.

Ett av systemfelen i Grekland är de politiska dynastierna. Kanske innebär Papandreous avgång en förändring. Hans farfar var premiärminister. Hans pappa var premiärministrar. Även det konservativa oppositionspartiet Ny Demokrati har präglats av en politisk dynasti, klanen Karamanlis.

Den grekiska krisen är långt ifrån över. Men det är hoppfullt om den grekiska statsförvaltningen reformeras samtidigt som de politiska klanernas inflytande minskar.

Mer läsning

Annons