Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge besked senast måndag!

Vi har skolplikt i Sverige. Föräldrar har en skyldighet att se till att barnen kommer till skolan. Men då måste skolan också se till att barnen är säkra i skolan.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Så är det uppenbarligen inte på Glanshammars skola. Och larmsignalerna har funnits där ett bra tag. Fyra anmälningar har kommit till barn- och elevombudet på Skolinspektionen. I september förra året fick skolan skarp kritik av elevombudet. Både elever och forskaren Björn Johansson säger att mobbarna har ”tagit över”, det vill säga det är mobbarna som bestämmer tonen på skolan. Någon – oklart vem – lyckades driva bort den förra rektorn från skolan. Lärare på skolan är rädda för att gå till jobbet.

Och nu säger skolledningen att något ska göras. Utvecklingsstöd. Föräldrautbildning. En konsult som ska arbeta med värderingsfrågor.

Ja, det är bra. Men om eleverna säger att mobbarna har tagit över, om en rektor bokstavligen har blivit jagad från skolan och om en del av lärarna är rädda för att gå till skolan. Ja, då krävs något mer. De åtgärder som nämns ovan kan hjälpa på sikt. Men inte i dag. Och inte i morgon. Då krävs något mer drastiskt.

Det mest radikala vore att stänga hela skolan, under en kortare tid. Under tiden gör skolledningen och lärare tillsammans en åtgärdsplan. När eleverna kommer tillbaka efter några dagar, ska de mötas av en skola som de inte känner igen. En skola där de känner sig säkra. De enda som ska känna osäkerhet är mobbarna.

Jo vi vet, det är skolavslutning snart. Men det är ett regelrätt övergrepp att medvetet låta elever gå kvar i en skola där mobbarna dominerar.

För den mobbade är en enda dag för mycket. Två dagar är värre. Och två veckor kan vara förödande. Det är hela tiden den mobbades perspektiv vi ska ha. Inte de vuxnas bekvämlighet.

Går det att identifiera de värsta mobbarna? Flytta dem i så fall till en annan skola. Inte någon gång i framtiden, utan nu.

Går det att under en kortare tid öka personalstyrkan drastiskt? Det blir fler som granskar vad som händer på rasterna. Det blir fler som kan ingripa om något händer. Det blir fler som eleverna kan vända sig till om, de känner sig otrygga.

Om ett hus brinner måste räddningskåren åka ut och släcka branden. Vi skulle aldrig nöja oss med att de sa något om att ”vi ska informera om vikten av brandvarnare”.

Eleverna på Glanshammars skola har rätt att kräva att de på måndag får reda på vad som görs för att förbättra läget på skolan. Ja, just det. På måndag! Inte senare. Det är den utmaning som skolledningen i Örebro måste anta.

Mer läsning

Annons