Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge människor en mening!

En tidning som kan förändra världen? Ja, kanske.

Annons

Det är lördag. Utanför ICA Maxi står en kvinna i smutsig toppluva och tovigt, blont hår och säljer tidningen Situation Sthlm.

Förbipasserande stannar och letar långt ner i plånboken efter kontanter. Klart att man ska hjälpa hemlösa.

Det är lördag. Utanför ICA Maxi står en kvinna med en knuten sjal runt håret och tigger pengar. Många höjer skeptiskt på ögonbrynen och skyndar förbi.

I år firar Situation Sthlm, tidningen för hemlösa, 20 år. Utanför Pressbyrån och Centralstationen har vi under två decennium mött otaliga hemlösa människor som stått och sålt tidningar för en femtiolapp.

Men Situation Sthlm är mer än en inkomst för hemlösa, det en bred social verksamhet som handlar om att sträcka ut hand och erbjuda samhällets mest utsatta människor rehabilitering och stöd.

Den uppmärksamme örebroaren har lagt märke till att EU-migranter står och säljer tidningar runt om i city. Det är samma princip som för Situation Sthlm: Merparten av pengarna går direkt till försäljaren på gatan.

Folk er folk, heter den norska organisationen som ligger bakom tidningsprojektet för EU-migranter. De startade som en proteströrelse mot hur illa romer och rumäner behandlades i Norge. Under de senaste fem åren har de utöver tidningsprojektet, samlat in pengar till tält och startat upp en arbetsförmedling för EU-migranter i Oslo.

I länder som Sverige och Norge, där attityden gentemot tiggare hårdnar är det fint att veta att det finns motreaktioner. Att det finns människor som trotsar hot och ignorans och kämpar för utsatta människor- oavsett om de har ett svenskt, norskt eller rumänskt pass. Det verkligt fina med de här typerna av ideella projekt, sträcker sig bortom mynten i pappmuggen.

Naturligtvis är det viktigt att ge hemlösa stöttning och en inkomst, men det är lika mycket en fråga om att ge dem hopp.

Kan vi ge utsatta människor en mening och ett syfte, oavsett om det handlar om att utföra en uppgift eller att få en tid att passa varje dag, så har vi kommit en bit på väg. Målet är att ingen ska behöva bo på gatan. Det hela börjar med en tidning.

Mer läsning

Annons