Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge plats åt de konstiga

Personer med schizofreni löper fem gånger större risk än andra att utsättas för dödligt våld.

Annons

I söndagens tidning berättar vi om Carl. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård efter att ha hotat att döda sin mamma under ett gräl. I dag håller han sin schizofreni i schack med hjälp av mediciner. Han har ett avancerat jobb. Han lever ett bra liv och han träffar sin mamma varje vecka. Risken för återfall bland personer som dömts för rättspsykiatrisk vård är liten, omkring fem procent.

Men det finns också ett stigma kring psykiska sjukdomar. Det har delvis att göra med våra svårigheter att hantera det som är avvikande. För visst kan människor med psykiska sjukdomar framstå som konstiga. Den allra mörkaste historien är att nazisterna medvetet mördade psykiskt sjuka personer. De passade inte in i det nazistiska idealsamhället.

En annan orsak – som vi inte ska underskatta – är att det har förekommit en del uppmärksammade rättsfall där psykiskt störda människor har fällts för allvarliga brott. Då ska vi också ha i minnet att den person som för några år sedan var Sveriges värste seriemördare, Sture Bergvall, nu är på väg att frias helt och hållet. Han är ingen massmördare. Han är snarare ett offer för terapeuter, poliser och åklagare som gjorde ett riktigt dåligt jobb.

Vår attityd till människor med psykiska sjukdomar handlar om människovärde. Att människor med schizofreni löper större risk att utsättas för våld är inte okej.

Det måste finnas plats för just människor som är konstiga och avvikande. Det har ett värde i sig. Och vi måste ständigt bekämpa våra egna nidbilder av människor som vi uppfattar som annorlunda.

1994 gick Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne till den amerikanske matematikern John Forbes Nash. Han fick diagnosen schizofreni redan på 50-talet. Vi behöver personer som John Forbes Nash. Och vi behöver personer som Carl i reportaget i dagens NA. Utan dem blir vår värld fattigare.

Mer läsning

Annons