Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge sjukvård till dem som är sjuka!

Örebro läns landsting ska utreda möjligheten att erbjuda samma vård till papperslösa som till personer som bor i Sverige legalt. En lustig detalj är att Sverigedemokraterna också röstade för utredningen. Det var nog inte riktigt vad deras väljare hade tänkt sig.

Annons

En papperslös är en person som formellt inte finns i det svenska systemet. Det kan vara en asylsökande som håller sig kvar, trots ett avvisningsbeslut. Men det kan också vara en person som kommit till Sverige för att arbeta på den svarta marknaden.

Om en person råkar ut för en livsfarlig skada är saken klar: Då ska den svenska sjukvården erbjuda den behandling som krävs. Det spelar ingen roll om det är en tysk turist, en infödd lindesbergare eller en papperslös utlänning. Det kan komma en räkning efteråt. Men en papperslös städare kommer knappast att kunna betala den.

Det kan också handla om en papperslös som nekats vård vid en vårdcentral. När sjukdomen förvärras – och blir akut livshotande – blir det ett fall för den svenska akutsjukvården, som är betydligt dyrare. Om personen hade fått behandling i rätt tid på en vårdcentral, hade det sannolikt blivit billigare.

Det här är inte bara teoretiska räkneexempel. Stockholms läns landsting hade problem med kostnaderna för asylsjukvården. Och det var med en mer generös attityd som kostnaderna kunde kontrolleras.

Så det finns knappast några ekonomiska skäl att säga nej till vård av papperslösa.

Men så finns det moraliskt argument som säger att den som vistas i landet illegalt inte ska få samma förmåner som oss andra.

Men hur hållbart är det argumentet? Att vistas i landet illegalt är förvisso ett brott, men knappast ett av de allvarligaste brotten i den svenska brottsbalken. Ska den helsvenske massmördaren – i kraft av sitt medborgarskap – automatiskt ha en bättre sjukvård än en irakier som har fått avslag på sin asylansökan? Ska krigsförbrytaren som avtjänar sitt straff i ett svenskt fängelse ha bättre sjukvård än en ryss som tagit sig hit för att jobba svart?

Sedan har vi ett annat bekymmer. Sjuksköterskan som tar emot patienter är utbildad för att bedöma om personen är så pass sjuk att han eller hon ska skickas vidare till en läkare. Hon (det är oftast en hon) är inte utbildad för att bedöma om passet är äkta eller falskt.

Ge sjukvård till dem som är sjuka!

Mer läsning

Annons