Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge tusan i sprit och håll koll på vården

Annons

Det finns två enkla lektioner när det gäller kommunal förvaltning om man vill undvika skandaler.

Varje skandal urholkar förtroendet för åldringsvården. (Mannen på bilden har inget med Tullbackagården att göra).

Först och främst ska man låta bli vidlyftiga representationsvanor som så här i jultid kan sammanfattas med att de anställda ska få köpa sin egen öl och nubbe på firmafesten. Den andra är att se till så att äldreomsorgen fungerar, vilket händelserna på Tullbackagården i Nora kan vittna om.

Först och främst ska man låta bli vidlyftiga representationsvanor som så här i jultid kan sammanfattas med att de anställda ska få köpa sin egen öl och nubbe på firmafesten.

När brukare inte får tillräckligt med mat eller får ligga i sin egen urin finns inga andra ord än skandal och tyvärr känner säkerligen flera läsare igen efterspelet. Socialchef Fredrik Bergströms presskonferens i lördags var en repris på hur det brukar låta: "Det ska vara god kvalité hela tiden. Allt annat ska rapporteras. Här har vi misslyckats och ska tillbaka".

Ändå dröjde det länge innan det slogs larm och gjordes en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för våd - och omsorg (Ivo).

Frågan är varför det tillåts att hända igen och igen? Det fanns varningstecken när det gäller Tullbacksgården och det har larmats under ungefär ett år och rapporten visar bland annat att de gamla inte fick sin hygien tillgodosedd och bristande städning. Ändå dröjde det länge innan det slogs larm och gjordes en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för våd - och omsorg (Ivo). Det framgår också att verksamheten gradvis har försämrats vilket på ren svenska betyder att det är några som börjat strunta i ansvar och att det sedan har fortsatt. Ett klassiskt exempel på osund arbetsmiljö där det inte har funnits någon som vågat säga ifrån.

Detta är en vårdskandal och det gäller att förhindra att en sådan inte får inträffa igen.

Förlorarna blev som vanligt de gamla och deras anhöriga. Det är inte heller en förmildrande omständighet att "det inte ser ut så här varje dag" för att citera socialchefen Fredrik Bergström utan en bortförklaring som inte anstår någon som arbetar med våra gamlas väl och ve. Detta är en vårdskandal och det gäller att förhindra att en sådan inte får inträffa igen. Men det är milt uttryckt i sista minuten för vid varje nytt "Tullbacksgården" eller "Elgströmska" urholkas förtroende för vård och omsorg. Oavsett om den drivs i privat eller kommunal regi så är det alltid lika allvarligt när de som varit med och byggt Sverige får en otrygg ålderdom.

Mer läsning

Annons