Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gillar han vård för papperslösa?

Annons
Trovärdig? Ska David Kronlid representera Moderaterna måste han på ett trovärdigt sätt visa att han omfattar Moderaternas värderingar. Arkivfoto: Lennart Lundkvist

Moderaterna i Örebro tar inte emot sin nya medlem David Kronlid, med öppna armar.

Att en person en gång engagerat sig i ett främlingsfientligt parti borde inte innebära att han eller hon är dömd till utfrysning för evigt. Om David Kronlid vill engagera sig i Moderaterna, bör han få göra det. Ska han däremot representera Moderaterna i något officiellt sammanhang måste han på ett trovärdigt sätt visa att han omfattar Moderaternas värderingar. Där ser vi nu en svängning där Moderaterna i praktiken driver en mer liberal migrationspolitik. Tillsammans har alliansregeringen och Miljöpartiet gjort upp om regler för arbetskraftsinvandring, rätt till viss sjukvård för papperslösa med mera.

För två år sedan representerade David Kronlid ett parti som till varje pris vill minska invandringen. Skulle han i dag kunna representera ett parti som har sagt ja till arbetskraftsinvandring, och rätt till skolgång och sjukvård för papperslösa?

En faktor är tiden. David Kronlid kan knappast kandidera för Moderaterna i valet 2014. Sedan gäller samma för David Kronlid som för andra som vill kandidera. Partiet gör en bedömning av hur han eller hon påverkar möjligheten att vinna nästa val. Är det en fjäder i hatten att ha David Kronlid på Moderaternas lista eller är det en belastning?

Sverigedemokraterna är inte ett parti som andra. Partiet är sprunget ur den nynazistiska rörelsen. Den historien skiljer Sverigedemokraterna från de populistiska partier som finns i parlamenten i länder som Danmark, Norge och Finland.

Den nuvarande partiledningen försöker tvätta bort kopplingen mellan dagens SD och partiets bruna förflutna. Men historien biter sig envist fast. Inget annat parti har sett något behov av att gå ut med en allmän order om nolltolerans mot rasistiska uttalanden.

Men vilken ställning hade David Kronlid i Sverigedemokraterna? Han hörde inte till den absoluta toppen. Det är en handfull personer kring partiledaren Jimmie Åkesson som styrt inriktningen på Sverigedemokraterna under en längre tid. Men på nästa nivå återfanns David Kronlid. Han var till exempel med i partistyrelsen.

2011 bestämde sig David Kronlid för att hoppa av från Sverigedemokraterna. Men han har valt att sitta kvar som ledamot i fullmäktige, som politisk vilde. Även om han nu har gått med i Moderaterna verkar han inte kunna räkna med en inbjudan till Moderaternas gruppmöten i fullmäktige.

Att politiker hoppar av från sitt parti, medan de sitter i en beslutande församling, förekommer då och då. Det brukar alltid leda till samma reaktion från det egna partiet: ”Du är vald på partiets mandat, lämna nu ditt uppdrag”. Men mandatet är också personligt. Det är visserligen partierna som nominerar personer på listorna. Men till slut röstar vi på de personer som står på listan. Och vi har också möjligheter att kryssa för en enskild kandidat som står högst på listan. Det gäller David Kronlid såväl som andra som väljs till våra folkvalda församlingar.

Mer läsning

Annons