Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gissa vem som är Batman!

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

USA:s utrikesdepartement rasar över läckan till Wikileaks. Carl Bildt säger att han är bekymrad eftersom det blir svårare för stater att ha förtroliga kontakter.

Det kan bli en effekt av läckan. Och visst, det är inte bra.

Men det skadar inte om diplomater från västvärldens demokratier också funderar över vad det är de säger om andra länders företrädare. Och framför allt: vad de skriver ner om andra länders ledare i sina rapporter.

Det som har kommit fram i Wikileaks är bland annat följande: Rysslands premiärminister Putin och landets president Medvedev beskrivs i något av dokumenten som ”Batman och Robin”. Gissa vem som är Batman! Frankrikes president Nicolas Sarkozy beskrivs som ”kejsaren utan kläder”. Nordkoreas diktator Kim Jong Il beskrivs som en blekfet gammal gubbe.

Och så där håller det på ...

Det är möjligt att Kim Jong Il verkligen är en blekfet gammal gubbe. Och vem som bestämmer i Ryssland råder det knappast någon tvekan om.

Men passar sådana beskrivningar för diplomatiska rapporter?

Tveksamt!

Det finns en regel för höga politiker som säger: Allt du säger och allt du gör ska kunna tåla en offentlig granskning. Och då menar jag allt! En statsminister kan inte göra rasistiska uttalanden ens när han är hemma. För rätt som det är har hustrun tagit ut skilsmässa och berättar pinsamma detaljer för pressen.

Även diplomater måste fundera i de banorna. Och framför allt när de skriver sina rapporter. De måste kunna stå för det de skriver, även när det de skriver ska hållas hemligt.

Amerikanska UD borde ha informerat sina diplomater att det faktiskt är tre miljoner människor som haft tillgång till dessa rapporter. Det är per definition inte hemligt!

Det går alldeles utmärkt att skriva sakligt att Putin är den som innehar den verkliga makten i Ryssland. Det tar han knappast illa upp för. Eller att konkret beskriva vilka hälsoproblem Kim Jong Il eventuellt kan ha drabbats av. Det är möjligt att han tar illa upp av det. Men relationerna mellan Nordkorea och USA har inte varit på topp, så det påverkar knappast möjligheten att föra ”förtroliga samtal”.

Nej, jag säger inte att företeelsen Wikileaks är problemfri.

Men vi har att anpassa oss efter en ny värld. Amerikanska UD har uppenbarligen inte gjort det. Dokumenten är digitaliserade – därmed går det lätt att mångfaldiga dem. Och när många människor har tillgång till dokumenten, blir det också lätt att hitta läckor. Det finns alltid någon som har intresse av att publicera det ena eller det andra.

Wikileaks har ett publicistiskt problem. Den senaste läckan var faktiskt inte så intressant. Det fanns visserligen en del tunga politiska nyheter. Till exempel att Saudiarabien ville bomba Iran. Och regimen i Jemen hävdade att ”bomberna är våra” när det i själva verket var USA som bombade områden i landet. Men det mesta av det som avslöjades var faktiskt skvaller.

Om amerikanska diplomater hade tänkt efter lite, hade de inte skrivit om Batman och Robin. Då hade läckan fått mindre utrymme. Och pinsamheterna hade inte varit så många.

Mer läsning

Annons