Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte bort offren

Mannen lovade henne ett nytt liv i ett annat land. Men nu sitter hon här, på en fläckig madrass på golvet, och erbjuder män sin kropp.

Annons

Avslöjandena om sexhandeln i Örebro skakar och berör. Vad det är som har gått så käpprätt fel? För att förstå problematiken måste vi först kartlägga hur det hela hänger ihop. Är det kvinnorna som tar egna initiativ till att sälja sex? Eller är det en större, organiserad verksamhet som ligger bakom sexhandeln på thaimassagesalongerna i Örebro? Är det frivilligt eller påtvingat? Polis och myndigheter försöker reda ut oredan och drar i olika trådar av samma nystan.

Det här är högst relevanta frågor, som måste besvaras för att någon eller några ska kunna ställas till svars för den olagliga sexhandeln. Men vi får inte låta skuldresonemanget missleda vår uppmärksamhet från människorna som det handlar om: De utsatta kvinnorna.

Gemensamt för kvinnorna som säljer sin kropp till män, är att de har fallit offer för en grym värld. Det finns inga nyanserande eller förfinade beskrivningar. Att sälja sin kropp är det sista alternativet en kvinna tar till, när hon inte ser någon annan utväg.

Oavsett om det handlar om att äta sig mätt, eller att betala tillbaka en skuld till människorna som tog henne hit, så är det en fråga om överlevnad.

Om det skulle visa sig att sexhandeln på thaimassagesalongerna i Örebro bygger på kvinnors egna initiativ, får vi inte invaggas i ett liberalt frihetsargument av naturen ”De väljer själva” och förstrött fortsätta tugga på frukostmackan.

Samtidigt som vi står och stampar i kön på ICA eller lämnar barn på dagis luras kvinnor och unga tjejer från Thailand och Östeuropa till Sverige med löften om ett bättre liv. De blir inlåsta i förortslägenheter med neddragna persienner, på hotellrum och thaimassagesalonger och tvingas utföra vedervärdiga och integritetskränkande handlingar.

Det här vet vi om. Vi vet att det varje dag finns 150 000 kvinnor i världen som utnyttjas sexuellt. För ingen av dem är det frivilligt. För alla av dem är det en tragedi.

Mer läsning

Annons