Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte eldsjälarna!

I en biolokal i Örebro samlades folk för att diskutera integration. Flera av deltagarna bar somaliska landslagströjor.

Annons

Fast det blev så tydligt under diskussionen att integration inte bara handlar om statliga insatser eller olika nivåer på avgifter.

Patrik Andersson i Borlänge fick en idé. När kommunen på kort tid hade tagit emot några tusen somaliska flyktingar, behövde något göras. Något som bröt mot allt annat. Något som dessutom skulle förefalla omöjligt. Uppgiften var att på åtta månader lära ett gäng unga somalier att spela bandy. Och då talar vi, som Patrik Andersson uttrycker det, om personer som på sin höjd hade sett is i ett glas med cocacola.

Under diskussionen i Örebro berättade Patrik Andersson om när ungdomarna skulle få pröva riktig kyla för första gången – i ett kylrum på Dagab. Och där tyckte platschefen att ungdomarna verkade så driftiga att två av dem fick jobb.

Några stora segrar i bandy-VM har det än så länge inte blivit. Men i dag går nio av ungdomarna på bandygymnasiet. Som politiska företrädare ofta upprepar: Den som har klarat sin gymnasieutbildning har betydligt större chanser att få jobb.

Moderaten Elisabeth Svantesson och socialdemokraten Eva-Lena Jansson diskuterade olika stödåtgärder, praktikplatser och nivån på arbetsgivaravgifter för unga. Och det finns ingen anledning att ironisera över det.

Men Patrik Andersson hade fått ihop sitt bandylag, oavsett vem som hade suttit i regeringen i Stockholm. Nio unga somalier hade börjat på bandygymnasiet – och hade börjat hjälpa andra ungdomar att lära sig åka skridskor – alldeles oavsett nivån på arbetsgivaravgifterna.

Det finns naturligtvis en rad andra exempel som inte är fullt lika spektakulära, till exempel IT-guide i Örebro. Ungdomar som lär seniorer att använda datorer och läsplattor.

Det är viktigt med ersättningsnivåer, arbetsgivaravgifter och administrativa regler. Men eldsjälarna kan betyda väl så mycket. Kanske ännu mer.

Mer läsning

Annons