Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte resten av landet!

Polisen upprättar särskilda enheter som ska bekämpa hoten mot det öppna samhället i storstadsregionerna. Bra. Men glöm inte resten av Sverige!

Annons

Rikspolischefen Dan Eliasson skriver i DN att polisen vidtar åtgärder för skydd av demokratin. Det är en riktig prioritering. Men det förtjänar att påpekas att hoten inte bara finns i storstadsområdena. Kring nyår brann det i moskéer i Eskilstuna, Eslöv och Uppsala. Just nu utreder en åklagare ett dödshot mot kommunalrådet Rasmus Persson i Örebro. Den här gången fick polisen tag på en misstänkt. Men det är vanligare att den som hotar agerar anonymt. Och den som polisanmäler får oftast beskedet av polisen att ärendet avskrivs utan åtgärd.

Hot och trakasserier är en metod som används med syftet att få politiskt förtroendevalda att hoppa av. Hoten är olagliga. Trakasserierna kan ligga i gränslandet till det olagliga.

Varje gång en politisk företrädare hoppar av är det ett nederlag för demokratin. Makten över vilka som sitter på kommunala uppdrag ska ligga hos väljarna. De väljer fullmäktige – som i sin tur utser nämnder och styrelser.

Om en förtroendevald hoppar av på grund av hot eller trakasserier flyttas makten till en anonym kriminell som tar sig friheten att mobba bort en politiskt förtroendevald.

Polisen har naturligtvis en roll i detta. Och det är nödvändigt att polisen hittar metoder för att i större utsträckning få fast dem som hotar. En av de åtgärder som polisen genomför att upprätta ett nytt nationellt IT-brottscentrum. Det var på tiden! Men även om det skulle bli bättre så kommer många av hoten att förbli ouppklarade. Då måste det finnas stöd för de människor som drabbas i de politiska partierna och i den kommunala organisationen.

Kommuninvånare ska kunna skicka arga mejl till politiker för att uttrycka sitt missnöje. Just därför måste vi ta itu med de meddelanden som övergår i hot och trakasserier.

Mer läsning

Annons