Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör höjning till vallöfte

Alliansen borde lova höjd nivå på a-kassan inför valet i september.

Annons

A-kassan var en gång tänkt att vara en omställningsförsäkring. Den skulle ge en inkomsttrygghet om en person förlorar jobbet.

Men i tolv år har maxersättningen från a-kassan varit fryst. När en person blir arbetslös kan a-kassan numera bli så låg att ersättningen är lägre än försörjningsstödet.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson vill inte höja nivån i a-kassan eftersom det skulle leda till högre arbetslöshet.

Det finns stöd för det i forskningen. Det är sannolikt att arbetslösheten ökar om ersättningsnivån ökar. Det visar bland annat studier från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Men politik handlar inte bara om att hitta sådant som är ekonomiskt rationellt. Vi skulle kunna halvera både a-kassan och försörjningsstödet. Det skulle leda till ännu fler jobb. Men det skulle inte vara bra för Sverige. Politik är att kompromissa mellan vad som är ekonomiskt rationellt och vad som är okej enligt våra värderingar.

För varje år som går urholkas a-kassan lite grann. Är det en ”lagom” nivå när den ligger i nivå med försörjningsstödet? Är det en ”lagom” nivå när a-kassan är så låg att den inte spelar någon roll längre? Hela systemets trovärdighet urholkas lite grann för varje år som ersättningsnivån står still.

Det kan möjligen vara bekvämt att hålla kvar a-kassan på en låg nivå, för att hålla nere arbetslöshetssiffrorna. Men är det rationellt om den som haft otur och blivit arbetslös desperat säker efter vilket jobb som helst, så fort som möjligt?

Det finns också fördelar med att människor får en viss tid på sig att söka efter jobb som de vill ha och har kompetens för, även om det tar ytterligare några veckor att göra det (vilket leder till något högre arbetslöshet i statistiken).

Socialförsäkringsutredningen ska under nästa år lägga fram sina förslag, bland annat om a-kassan. Men det hindrar inte att Alliansen redan nu anger e viljeinriktning.

Nivån för a-kassan borde höjas. Och det måste införas ett system som innebär att nivån räknas upp – i förhållande till löner och priser.

Mer läsning

Annons