Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränser är gränser, eller ...?

Satellitservering, konstaterar kommunen och begränsar därmed krögarens möjligheter till uteservering på Järntorget i Örebro. För tillfälliga serveringar får också bara tillfälliga alkoholtillstånd.

Annons

Zeki Cicek, ägare till krogen Havana på Olaigatan, har länge velat öppna en uteservering på Järntorget, berättar vi i dagens NA. Egentligen borde det inte vara några som helst problem. Uteserveringar går helt i linje med politikernas intentioner om ett öppet och gemytligt torg, fyllt av folkliv. Och Järntorget har de senaste åren prioriterats. Torget har fått flera ansiktslyftningar.

Zeki förverkligade i sommar sina planer och öppnade för ett par månader sedan en uteservering men den har han redan monterat ner. Orsak: Alkoholtillståndet blev bara tillfälligt eftersom matstället klassades som en satellitservering och utan tillåtelse att sälja öl och vin fungerar inte serveringen, tror Zeki Cicek.

Kommunen stöder sig på domar i kammarrätten som slår fast att ”mellanliggande bilväg” är en gräns som kan definiera vad som är en satellitservering. Och visst, det kan bli rörigt med restaurangpersonal som vandrar fram och tillbaka över Olaigatan med öl, vin och mat.

Men det finns flera sätt att minska röran. Örebro kommun är snåla med övergångsställen och så är det till exempel på Olaigatan. Här passerar bilar och bussar i strid ström. Samtidigt är det gott om gångtrafikanter som är på väg till och från friskolan Thoréns eller SCB. Det är också gott om cykeltrafik. Men kommunen lämnar de oskyddade trafikanterna i sticket och lägger i stället krutet på att försvåra tillvaron för krögarna. Om Örebro menar allvar med ett levande torg och ett centrum fyllt av folkliv måste tillvaron underlättas också för gångtrafikanter och cyklister. I klartext betyder det minskad biltrafik.

Sedan kan man naturligtvis fundera över om folklivet inte kan blomstra utan alkohol men det är en helt annan fråga.

Mer läsning

Annons