Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granska organisationen!

Välfärdssektorn har tillförts stora summor under de senaste decennierna i takt med att kostnaderna ökat. Ändå räcker inte pengarna till.

Annons

Ständigt ropas det på mer pengar till vården och omsorgen. Och mer pengar skjuts till. Resultatet blir inte det förväntade. Bristerna blir tydliga när medierna rapporterar om sjuka som dör i köerna till vården och gamla människor som inte får den omsorg som de borde ha rätt till.

Inte sällan tvingas kommuner och landsting göra nedskärningar i stället för satsningar. Då ökar protesterna och de redan höga rösterna som kräver mer resurser höjs ytterligare. Oppositionspartierna tycker sig ha hamnat i vinnarspåret inför valrörelsen.

Erfarenheterna från de gångna decennierna borde dämpa retoriken. För trots att väldigt stora resurser tillförts välfärden har resultatet bara blivit ett: resurserna räcker inte till. Och så lär det fortsätta.

I stället borde stor kraft läggas på det som utvecklingen visar att allt kokar ner till – en bättre organisation. Det gäller i synnerhet inom vården. Resurserna måste bara kunna utnyttjas effektivare än i dag.

Primärvården lämnar en hel del övrigt att önska. Vård- och hälsocentraler saknar i alltför stor utsträckning fasta läkare. På många håll i landet får patienterna förlita sig på att i alla fall stafettläkare kan komma då och då.

SVT visade häromdagen att bara 55 procent av svenskarna har en ”egen” läkare. I många andra länder, Norge till exempel, har mer än 90 procent en läkare som de alltid kan vända sig till. Kontinuitet i läkarkontakten ökar tryggheten och höjer vårdkvaliteten.

Att förstatliga vården helt eller delvis, som socialminister Göran Hägglund (KD) vill, är ingen lösning. Det är på vårdcentralerna och klinikerna som problemen finns och de försvinner inte med en annan påbyggnad. Färre brister i vårdkedjan får man genom en ordentlig översyn av administrationen och en genuin genomgång av vem som gör vad och varför det görs på just det sättet.

Många heliga kor bör ställas upp för slakt.

Mer läsning

Annons