Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränskontroller – fast bara ibland

Annons
Gemensamma beslut. EU-kommissionären Cecilia Malmström vill att EU-länderna fattar gemensamma beslut, när något land tillfälligt vill återinföra gränskontroller. Arkivbild: Juha ROININEN/Scanpix-EUP Images

Den nya danska regeringen tänker riva upp beslutet att skärpa gränskontrollerna gentemot Sverige och Tyskland. Därmed undviker Danmark en pinsam konfrontation med EU-kommissionen.

Drömmen från det högerpopulistiska Dansk Folkeparti om återinförda gränskontroller går därmed om intet.

Principen är inte så svår. Antingen vill Danmark vara med i ett Europa där det råder fri rörlighet. Då är det EU:s och Schengenområdets gemensamma regler som gäller. Eller också vill Danmark inte vara med. Skulle Danmark välja bort den fria rörligheten, så ryker också den fria rörligheten gentemot andra nordiska länder. Då borde valet inte vara så svårt.

Danmark är inte det enda exemplet på gränskontrollpopulism.

I april kallade Italiens premiärminister Silvio Berlusconi och Frankrikes president Nicolas Sarkozy till en gemensam presskonferens och krävde att det skulle bli lättare att tillfälligt införa gränskontroller mellan medlemsländerna. Dansk Folkeparti giller inte EU över huvud taget. För Berlusconi och Sarkozy är EU-medlemskapet en självklarhet, men de drar sig ändå inte för att spela ut den egna opinionen mot EU när det passar dem.

EU-kommissionens svar kom i förra veckan, i form av ett lagförslag som lades fram av den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström. Det hon föreslår är radikalt. Hanteringen av tillfälliga gränskontroller inom Schengenområdet blir en gemensam fråga, där medlemsländerna fattar beslut med kvalificerad majoritet – efter ett förslag från EU-kommissionen.

Visserligen ska ett medlemsland ensidigt få införa gränskontroller i fem dagar, vid oväntade händelser. Ett typexempel var att Norge tillfälligt införde gränskontroller gentemot Sverige, efter terrordåden den 22 juli. Men om kontrollerna ska vara i kraft längre än fem dagar, måste ett beslut tas på EU-nivå.

En av de vanligaste orsakerna till att medlemsländer vill införa tillfälliga gränskontroller är att de vill hindra huliganer från att ta sig till vissa fotbollsmatcher. Vid förutsebara händelser ska det berörda medlemslandet gå till kommissionen och begära att få återinföra gränskontrollerna. Kommissionen lägger ett förslag – och medlemsländerna beslutar.

Ofta kommer medlemsländernas begäran att beviljas, men kommissionen ska bland annat granska om syftet med en tillfällig gränskontroll kan uppnås på något annat sätt.

Att fatta gemensamma beslut om gränskontroller är logiskt. Om ett land vill införa gränskontroller, berör det automatiskt också andra länder.

Medan den svenska regeringen var relativt lågmäld i kritiken mot Danmark, var det mer öppen irritation i Tyskland. Europaminister Jürg-Uwe Hahn uppmanade sina landsmän att semestra i Polen i stället för i Danmark.

Men gränskontroller hör också till kärnan av nationalstaten – ungefär som skatter, militär och polisväsende. Så Cecilia Malmströms lagförslag kommer att möta motstånd.

Mer läsning

Annons