Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis film på nätet?

Att titta på film utan att betala för sig borde inte vara okej. Men det kan sluta så om inte upphovsrättsinnehavarna förmår att hänga med.

Annons

Branschen har hittills jagat fildelare, det vill säga personer som laddar ner film och musik till sina datorer. Med hjälp av Ipred-lagen kan de som har upphovsrätten få reda på identiteten på den dator där nedladdningen har skett. Men nu är det streaming som växer. I stället för att ladda ner filmen går användaren in på en särskild webbplats - där filmen visas, ungefär som när du väljer tv-kanal. Utvecklingen beskrivs i måndagens Svenska Dagbladet.

Streaming är en form av tjuvtittande som är svårare att spåra. Rent juridiskt är det inte ens säkert att konsumenten gör sig skyldig till något olagligt. De som driver hemsidan kan se till att servern ligger i ett land, där svenskt rättsväsende har svårt att agera.

Piratpartiets lösning på problemet är enkel: fildelning för privat bruk ska legaliseras. Men det innebär att upphovsmännen måste släppa en del av kontrollen. Branschens lösning på problemet är att föra en hopplös kamp mot ny teknik. Det kommer att bli betydligt svårare att komma åt streamingen än det är att sätta dit fildelare. Och det sistnämnda kan vara svårt nog.

850 000 svenskar laddade ner ett tv-program på ett olovligt sätt under 2012, enligt Mediebarometern. 450 000 tittade på olovlig streaming. Vi kan vara säkra på att det inom ett år eller kanske några månader kommer att utvecklas ytterligare nya former för att sno musik och filmer – som rent tekniskt är svårare att komma åt eller är så juridiskt finurliga att det är svårare att ställa någon till svars.

Samtidigt är det en rimlig begäran från den som komponerar musik eller skriver manus till en film att få ersättning för sitt arbete.

Det finns en lösning på problemet: Låt alla vara med och betala för upphovsrätten. När du betalar för ditt internetabonnemang, betalar du automatiskt för rätten att titta på film och lyssna på musik.

Mer läsning

Annons