Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grått, blått eller rött?

Annons

I går var det Moderaternas tur att bekänna färg i Almedalen. Så värst bländad blev inte publiken. Men allting är relativt. Det är först på lördag som vi har något att jämföra med.

I Visby fläktade det lätt från havet under gårdagen. Betydligt hårdare motvind var det på land, för Moderaterna. Fler opinionsundersökningar visar på minskat stöd för partiet, partiledaren och Alliansregeringen.

Fredrik Reinfeldt var klok nog att inte avfärda siffrorna utan sa sig ta dem på allvar. En typisk mellanvalsreaktion, sa han. Och visst är det så. Det är en sund reaktion hos väljarna att tänka utanför de gamla ramarna när valdagen ligger så långt fram i tiden.

Det finns också en annan förklaring. Socialdemokraternas nye partiledare Stefan Löfven seglar ännu på den stora smörklick som företrädaren Håkan Juholt serverade honom. Han har lyckats få den kantrade socialdemokratin på rätt köl, vilket är nog för många att betrakta honom och hans parti som tillförlitligt.

I går höll moderatledaren sitt tal. Vi har muskler, sa han och jämförde Sverige med kraftlösa ekonomier i Europa som måste be omvärlden om hjälp för att klara sig. Muskelknutten Sverige klarar sig på egen hand.

Dessa muskler ska få vila till höstbudgeten. Då ska de användas till satsningar på innovationer, forskning, infrastruktur och sänkt bolagsskatt lovade moderatledaren i regeringschefens skepnad.

Det var ett välkommet besked om att satsa framåt efter år av minutiös krishantering. Regeringen riskerar annars att hamna i läget där snålheten bedrar visheten.

Jobben är Moderaternas aviserade stora valfråga, det som väljarna ska få besked om. Än så länge hänvisar Fredrik Reinfeldt till samtalen med arbetsmarknadens parter om ”jobbpakten”. Den svenska modellen står högt i kurs hos moderatledaren. Fredrik Reinfeldt tar alltså hjälp av facken för att utforma Moderaternas nya jobbpolitik, den som alla väntar på.

På lördag har fackens traditionella samarbetsparti Socialdemokraterna chansen att förekomma sin huvudmotståndare i besked om valets stridsfråga.

Det är först då vi vet vilket parti som är mest konkret, mest färgstarkt, mest inriktat på framtiden. Än så länge är det mest grått, grått och grått.

Mer läsning

Annons