Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis Örebro kommun!

Örebro blir av allt att döma en av de städer som kommer att ta emot en förföljd kulturarbetare. Grattis Örebro!

Annons

Processen har inte varit enkel. Bland annat upphävde förvaltningsdomstolen Gävles beslut att bli en fristad. Men Kammarrätten upphävde förvaltningsdomstolens beslut. När nu Gävle fått klartecken kan Örebro göra samma sak. Förslaget presenteras vid kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen.

Redan 1996 blev Göteborg den första fristaden. Sedan har orter som Stockholm, Uppsala, Malmö, Sigtuna, Jönköping, Skellefteå och Orsa följt efter. Statens kulturråd har gjort praktisk vägledning för de kommuner som vill bli fristäder. Det finns en internationell organisation för världens fristäder, Icorn.

Det är staten – och regeringen – som sköter utrikespolitiken. I spåren av 80-talets nedrustningsdebatt var det ett antal kommuner som förklarade sig som ”kärnvapenfri zon”. Sådant är inte en kommunal kompetens. Men att en kommun lovar att ta emot en förföljd kulturarbetare är en så pass indirekt påverkan på utrikespolitiken att det inte överskrider kommunens kompetens, fastslog Kammarrätten i Sundsvall i fallet Gävle.

Fristaden Örebro ska sättas in i ett större sammanhang. Sverige är ett land där vi håller yttrandefriheten högt. Redan 1776 fick vi den första tryckfrihetsförordningen – och principerna från 1776 finns kvar i dagens lagstiftning. Vi tar ett större ansvar för flyktingkrisen i Mellanöstern än något annat EU-land. Fristaden blir ytterligare en pusselbit i det ansvaret.

Fristäderna ger en viktig signal till både diktatoriska regimer och de människor som tvingas leva under dessa regimer: Röster som regimer försöker tysta kommer ändå att fortsätta att höras. Med dagens teknik blir det allt svårare för en diktatur att hindra sina medborgare att höra dessa röster – även om kulturarbetaren råkar befinna sig i Örebro eller Skellefteå. Vi ska inte heller underskatta det bidrag som en kulturarbetare från ett annat land kan ge kulturlivet i Örebro.

Mer läsning

Annons