Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräva upp Marilyn ...

Ett par oförsiktiga ord på Twitter. Det räckte för att två unga turister, Leigh Van Bryan och Emily Banting, skulle stoppas vid flygplatsen i Los Angeles. De låstes in i var sin cell. Efter tolv timmars inlåsning sattes de på nästa plan hem.

Annons

Leigh Van Bryan hade skrivit på twitter att han skulle ”destroy America”. Det skulle kunna jämföras med en svensk som säger att ”nu ska vi göra stan osäker”. Han hade också skrivit att han skulle ”gräva upp Marilyn Monroe”. Han hade hört uttrycket i den amerikanska tv-serien Family guy.

Det är naturligtvis en viss humor att amerikansk polis gräver igenom de båda ungdomarnas bagage – på jakt efter spadar. Emely Branting fick frågan om det var meningen att hon skulle spana, medan Leigh van Bryan ägnade sig åt att gräva.

Att brottsbekämpande myndigheter ska spana på internet är inte konstigt. Det är lika självklart som att polisen ska finnas på gator och torg. Det du skriver på Twitter och Facebook är inte det minsta privat. Tvärtom, det är offentligt så att det skriker om det. Det här fallet ger en inblick i hur ett par förflugna ord kan drabba enskilda människor. Och ja, det var dumt av honom att skriva så. Alltför många inbillar sig att twitter och Facebook är som att sitta i ett fikarum med stängd dörr.

Just USA är ett land som många har ett förhållande till. Många hatar USA, utan att ha en tanke på att vare sig gräva upp lik eller göra något annat brottsligt. Många hyser ett överlägset förakt för USA. Men det finns också många som beundrar USA. I många muslimska länder har människor en märklig hatkärlek till USA. Å ena sidan skulle de gärna vilja att det egna landet mer liknade USA. Å andra sidan tycker de illa om USA:s Mellanösternpolitik. I det här fallet handlade det inte ens om någon negativ inställning till USA.

Det är oroande om amerikanska myndigheter ägnar timmar åt att granska oskyldiga människor – när de skulle kunna arbeta professsionellt mot till exempel terroristhot. Orsaken till att amerikanska myndigheter inte kunde spåra och oskadliggöra terroristerna den 11 september var till stor del brist på förmåga att tolka omvärlden. Den bristen verkar kvarstå, om vi ska döma av det som hände på Los Angeles flygplats för några dagar sedan.

Mer läsning

Annons