Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekiskt hot mot dig

Annons

Någon gång i juli kommer den grekiska statens pengar att ta slut, om inte EU och Internationella valutafonden lånar ut mer pengar. Vi kan tycka vad som helst om orsakerna till den grekiska krisen. Men att EU och IMF lånar ut pengar till Grekland är nödvändigt – för vår egen skull.

Att låna ut pengar till staten har hittills ansetts säkert. Om en stat i EU skulle ställa in betalningarna skulle det få förödande konsekvenser för hela Europa. Om inte ens lån till stater kan anses säkra, vill långivarna ha betalt för den risk de tar. Räntorna skulle stiga. Det finns fler länder som dras med stora underskott: Portugal, Spanien, Italien och Irland. USA har ett underskott i statsfinanserna på över 1 400 miljarder kronor.

Den dag banker och andra finansinstitutioner börjar tro att de inte kommer att få tillbaka sina pengar av en stat som trots allt hör till den rika delen av världen, kommer det att få förödande konsekvenser för hela världsekonomin – och för din privatekonomi.

Visst kan vi säga att grekerna har sig själva att skylla. En ineffektiv statsapparat. En oförmåga att driva igenom verkliga reformer. Och den förra grekiska regeringen fifflade med räkenskaperna.

Skulle den grekiska staten bara få in de skatter som medborgarna är skyldiga att betala, skulle läget vara betydligt bättre. Men i ett land som fram till 1974 var en militärdiktatur, är det inte en självklarhet att staten betraktas som ett serviceorgan i medborgarnas tjänst. Det är inte ”häftigt” att betala skatt i Grekland.

Den grekiska omställningen kommer att ta tid. Många av de reformer som Grekland måste genomföra kräver långsiktighet. Ett mer robust skattesystem. En pensionsreform. En effektivare stat. Det kan ta tio år innan sådana åtgärder märks för medborgarna.

Nu genomför en socialistisk regering omfattande nedskärningar, avregleringar och privatiseringar. Den grekiska högern borde jubla. Men det gör den inte. Den deltar i klagoropen. Tala om politisk feghet!

Sverige har starka offentliga finanser. Vård, skola och omsorg har klarat sig relativt helskinnade genom en djup finanskris. Hade regering och riksdag gett efter för dem som krävt mer åt alla, hade även Sverige funnits med på listan över EU-länder med underskott i de offentliga finanserna. Att slå vakt om vård, skola och omsorg är inte detsamma som att alltid kräva mer pengar.

Mer läsning

Annons