Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grön seger i finskt val

Annons

Sauli Niinistö från det konservativa Samlingspartiet blir av allt att döma Finlands nästa president. Fast det måste bli en andra valomgång först, eftersom ingen av kandidaterna i söndagens valomgång fick mer än 50 procent av rösterna.

Och den stora segraren i den första omgången var inte Sauli Niinistö, utan de grönas Pekka Haavisto. De gröna fick bara sju procent av rösterna i riksdagsvalet i april förra året, men Pekka Haavisto fick över 18 procent i presidentvalets första omgång – och går därmed vidare till den andra omgången.

Pekka Haavisto är öppet homosexuell – och lever i ett partnerskap med en man från Ecuador. Egentligen borde sexuell läggning vara helt ovidkommande i ett val. Men vi vet alla att det inte är så. Kanske är Haavistos framgångar ett första steg mot att sexuell läggning blir just ovidkommande.

Enligt förhandstipsen skulle centerpartisten Paavo Väyrynen bli tvåa i den första omgången. Men det går inte att komma ifrån att han står för det förflutna.

Paavo Väyrynen var utrikesminister under Kekkonen-eran. Det var en period då Finland balanserade på slak lina. Å ena sidan en västerländsk demokrati med marknadsekonomi. Å andra sidan ett land med en vänskaps- och biståndspakt med den kommunistiska supermakten i öster.

Det finns ingen anledning att uttrycka förakt för den försiktiga utrikespolitik som Finland förde. Av allt att döma var det en linje som tjänade Finland väl. Men det är ändå oundvikligt att Paavo Väyrynen förknippas med en period i Finlands historia som sedan länge är ett passerat kapitel.

Att vara republikens president var en gång en tung post i Finland. Det var till exempel presidenten som hade huvudansvaret för den känsliga relationen med Sovjetunionen. Nu är presidentens roll mer ceremoniell. Men även en ceremoniell roll kan vara viktig. En folkvald president har mandat att säga något vettigt och kan agera.

Finlands president behöver inte, som vår svenska kung, anstränga sig till det yttersta för att undvika att reta den ena eller den andra sidan.

Den förre presidenten Martti Ahtisaari spelade en avgörande roll för att åstadkomma fred i Kosovo. Han fick senare Nobels fredspris. Det kommer den svenska kungen aldrig att få.

Mer läsning

Annons