Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grundlagar gäller i Kumla

Hur sympatiskt det än kan verka, så får Kumla kommun inte säga nej till rasistisk propaganda eller haschpropaganda i sin lokala ordningsstadga.

Annons

I morgon, fredag, är det Kumlamarken igen. Lions club är arrangör. Om någon torghandlare saluför propaganda för exempelvis hasch kan han eller hon räkna med ett påpekande från arrangören. Och i just detta sammanhang är det okej. Lions är en ideell förening. Den vill stå för någonting.

Om IOGT-NTO arrangerar en loppmarknad kan inte bryggerinäringen räkna med att få ha ett bokbord som propagerar för lägre alkoholskatter. Om Svenska rovdjursföreningen arrangerar ett möte, kan inte Jägarförbundet kräva att få talartid för att ge sin bild av vargfrågan. Och det är ingen som räknar med att en socialdemokrat ska kliva upp i talarstolen när Moderaterna håller stämma.

Men det är en annan sak om Kumla kommun skriver in begränsningar av yttrandefriheten i sin lokala ordningsstadga, hur vällovligt syftet än är. Yttrandefrihetens gränser finns i våra grundlagar. För att ändra i dessa lagar krävs två riksdagsbeslut med val emellan. Syftet är att det ska vara lite krångligare att ändra i de lagar som reglerar våra grundläggande rättigheter.

Men så dyker det upp en kommun som gör sina egna tolkningar. Kumla kommun försöker skapa en egen reglering av yttrandefriheten, med enkelt beslut i en kommunal församling.

Först sade länsstyrelsen nej till den lokala ordningsstadgan. Och nu har även förvaltningsdomstolen i Karlstad sagt nej. Men kommunledningen envisas. Den funderar på att överklaga till Kammarrätten.

Det kan möjligen ligga något gott i att få saken prövad. Men i det här fallet finns det ingen anledning att hoppas på något annat än att Kumla kommun får stryk även i nästan instans.

Det är bra att Kumla kommun vill markera mot rasism och bekämpa narkotika. Men det finns tusen andra sätt att göra det på.

Mer läsning

Annons