Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade Alexey fått stanna 2014?

13-årige Alexey ska utvisas ur Sverige i nästa vecka, trots att han har en obotlig sjukdom. Och i hemlandet Ryssland kommer han sannolikt att möta en för tidig död, enligt ett läkarintyg.

Annons

Nu startas namninsamlingar till hans stöd, bland annat på Facebook.

Låt det inte råda någon tvekan. Alexey har inte rätt att stanna i Sverige som flykting. Det är inte politiska skäl som har lett till att han och hans familj har sökt sig till Sverige. Vi skulle kunna dra en parallell till dödssjuka Rim som skulle utvisas för tre år sedan. Hon var två år gammal. Och utvisningsbeslutet ledde till en våg av protester. Rim avled den 3 september 2010.

Det intressanta med Alexey är att han kläms mellan två lagar. I dag gäller att en person kan beviljas uppehållstillstånd om det finns ”synnerligen ömmande skäl”. Redan med den lagstiftningen förefaller Alexey vara ett gränsfall. Migrationsdomstolen var inte enig i sitt beslut att säga nej till uppehållstillstånd. Nästa år ändras lagstiftningen, efter en uppgörelse mellan regeringen och Miljöpartiet. Formuleringen blir ”särskilt ömmande omständigheter”. Det råder alltid en viss oklarhet vad en ny formulering i en lag leder till. Men det står i varje fall klart att det blir något lättare att få stanna med den nya lagen.

Av asylsökande som beviljades uppehållstillstånd i Sverige under förra året hörde nio procent till gruppen som fick det av ”synnerligen ömmande omständigheter”. Efter lagändringen nästa år blir det något fler. 84 procent av dem som beviljades asyl hade skyddsskäl. Antingen som konventionsflyktingar eller också för att de skulle riskera exempelvis tortyr om de skickades tillbaka.

Så det är inte så att Sverige ”översvämmas” av personer som Alexey.

Skolkamraterna betraktar naturligtvis inte Alexey som en flyktingvåg. Han är en person, en individ. Han är inte en del av en grå massa. Och då växer engagemanget. Det är tänkvärt.

Mer läsning

Annons