Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade ingen aning...

Annons

En bronsbrun modell ska sälja H baddräkter i år. Livsfarligt, hävdar Cancerfonden. Klädjätten försvarar sig med att ”det var inte vår avsikt att visa upp ett specifikt ideal”. Aningslöshet? Nej, medvetna affärer.

Cancerfonden har reagerat mot att H saluför årets baddräkter med en mycket solbränd modell. Helt fel skönhetsideal till bleka svenskar, särskilt unga kvinnor, dundrar Cancerfonden, som har vetenskapen på sin sida. Varje år dör 500 i hudcancer. Solande är den viktigaste orsaken.

En reklamkampanj – vem bryr sig? Tyvärr allt för många. Särskilt som kampanjerna bildar ett mönster. Modeindustrin pumpar ut orealistiska kroppsideal. Mest handlar det om utmärglade modeller som förleder många flickor och unga kvinnor till självsvält – för att bli vackra. Och vem vill inte vara vacker?

Modets svältideal har än mer extremt sällskap med de småflickor som kläs och sminkas till vuxna sexobjekt. Säljmetoderna suddar ut gränserna som skyddar barn mot vuxnas övergrepp. För vissa modehus finns inga moraliska spärrar.

För H del handlar det om att marknadsföra solbrännan, den som på 60-talet var ”fräsch och snygg”. Då var cigaretter tuffa också. I dag vet vi betydligt mer.

Det var inte vår avsikt att visa upp ett specifikt ideal hävdar H efter kritiken. Det var det visst det. H är en gigant på den internationella marknaden. Det är inte aningslöshet som ligger bakom den framgången.

H vill sälja baddräkter i det solfattiga Sverige med hjälp av en brasiliansk skönhet som med en särskild fototeknik blivit extra brun och grann. Och reklamen hjälper oss att kortsluta vissa ledningar mellan synintryck och verklighet. Det är själva meningen.

H marknadsför sig som ett företag som bryr sig både om miljön och dem som tillverkar kläderna, de flesta i fattiga länder. Etiken ska vara en viktig del av varumärket.

Årets baddräktskampanj skorrar falskt. Cancerfonden har sagt sitt. Nu får kunderna säga resten.

Mer läsning

Annons