Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hafsigt” ”oansvarigt” ”cyniskt”

Annons
Svåra grejer. Medborgarna, som är gymnasielever, möte politiker som bollar argumenten mellan varandra. arkivbild: Per Knutsson

Tiden går men argumenten består. Den som vill följa med på en kringelkrokig resa genom kommunpolitiken i Örebro kan hänga med här.

Hafsigt skött och med mycket liten respekt för alla dem som har rätt att kräva väl underbyggda beslut. Så stod det på NA:s debattsida i maj 2010. På samma sida kunde man i fredags läsa att ”inga samtal med oppositionen, verksamheter eller medborgare” förts och att ”ingen insyn finns för vare sig media, medborgare eller oppositionen”.

Hårda och liktydiga ord både i fredags och förra sommaren alltså. Det handlar om samma ämne, gymnasieskolorna i Örebro. Det som skiljer är avsändarna och ett maktskifte efter omvalet i Örebro i maj.

Anklagelsen om hafsig hantering kommer från Thomas Esbjörnsson, socialdemokratisk talesperson i skolfrågor. Då i maj 2010 tillhörde han oppositionen och var uppbragt över den dåvarande koalitionens beslut att lägga ner Rudbecksskolan.

Frågan om Rudbecksskolans blev så tung att Socialdemokraterna gick till val med löftet att rädda skolan från nedläggning. Alla politiker oavsett partifärg var vid den tiden medvetna om att det fanns för mycket gymnasielokaler i Örebro, eftersom eleverna blir färre och friskolorna lockar allt fler. Socialdemokraterna intog en kompromisslinje och förde fram förslaget att ”övervintra skolor” för att undvika nedläggningar.

Så gick tiden. Det blev val hösten 2010 och omval i Örebro i maj 2011. Under mellantiden regerade sju partier tillsammans och höll sams, i alla fall utåt. Sedan omvalet styr Socialdemokraterna tillsammans med Kristdemokraterna och Centerpartiet, de partier som i skolpolitiken tidigare varit ansvariga för ”hafset”, enligt Socialdemokraterna.

Nåväl. För knappt två veckor sedan kom beskedet om att de flesta programmen på Wadköpings utbildningscentrum ska flyttas till andra skolor. På så sätt kan kommunen spara skolyta. Precis som i fallet med Rudbecksskolan blev protesterna starka, från elever och lärare – och från den politiska oppositionen.

På NA:s debattsida i fredags använde oppositionen ord som ” oansvarigt” och ”cyniskt” och hävdade att det plötsliga beslutet kommit som ett dråpslag utan att varken oppositionspolitiker eller elever eller lärare fått vara med i diskussionen.

Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet säger tvärnej till nedskärningarna i gymnasieskolan över huvud taget. Alla skolor ska vara kvar. I maj 2010 skrev Lennart Bondeson, KD, på NA:s debattsida att Socialdemokraterna ville skjuta problemen på framtiden genom att inte lägga ner Rudbecksskolan. Då satt han vid makten tillsammans med M, FP och MP. Nu styr han tillsammans med S och C.

Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna. Argumenten är desamma men de hoppar mellan olika avsändare. Hur ska man som örebroare tolka denna ombytlighet?

En är att gymnasieskolors vara eller inte vara inte handlar om ideologi. Det är i stället praktiska problem som varje politisk kommunledning måste ta itu med, trots att de vet att de kommer att drabbas av förbannelser.

En annan notering är att den bästa av demokratiska processer, där alla som känner sig kallade har rätt att säga sitt före beslut, är näst intill omöjligt att flytta ut från vackert formulerade policydokument till verkligheten.

Det lär alla partier i Örebro vara smärtsamt medvetna om vid det här laget.

Mer läsning

Annons