Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll dörren öppen till Nato

Av tradition var det den gamla högern och senare Moderaterna som var det mest försvarsvänliga partiet. Nu försöker Folkpartiet ta över den rollen.

Annons

Men låt oss titta på siffrorna. Folkpartiet vill ha 17 miljarder mer till försvaret under fem år. Uppgörelsen hamnar på 10,2 miljarder. Säg att Björklund hade nöjt sig med en uppgörelse någonstans mitt emellan. Det hade blivit 3,4 miljarder eller 680 miljoner per år. Är det avgörande för försvarets styrka? Knappast.

Vi ska få en expertrapport om försvarets internationella samarbeten, bland annat med Nato. Det borde ha varit en parlamentarisk utredning som förutsättningslöst granskade olika alternativ.

Någon gång i mitten av maj kommer Finlands näste statsminister Juha Sipilä till Sverige. Då borde Stefan Löfven och Juha Sipilä prata om både försvaret och de båda ländernas förhållande till Nato. Sverige och Finland borde då säga så här: Vi är inte med i Nato, men vi håller dörren öppen.

Hittills har socialdemokratiska politiker i Sverige kategoriskt avvisat svenskt Nato-medlemskap. Det är dumt av två skäl: För det första för att det inte är en realistisk beskrivning av verkligheten. Det svenska försvaret är redan djupt involverat i Nato. Nato-medlemskap är den logiska följden av det samarbete som Sverige har utvecklat med Nato och av den solidaritetsförklaring som ligger till grund för Sveriges säkerhetspolitik. För det andra borde Sverige göra som Finland: Markera för president Putin att hans aggressiva politik kan leda till att Nato utvidgas ytterligare.

Det är ingen som tror att Ryssland kommer att attackera Stockholm. Men de nostalgiska nationalisterna kring Putin kan övertala honom att skapa ytterligare en konflikt i Europa genom att utropa en ”folkrepublik” i något av de baltiska länderna.

I ett sådant läge ska Sverige hjälpa till. Det har regeringen lovat, både den nuvarande och den förra. Är vi beredda på det?

Mer läsning

Annons