Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå, var är brudarna?

Om Jean Claude Juncker hade varit en ”vanlig” regeringsbildare, hade saken redan varit klar:

Annons

Den nya EU-kommissionen hade bestått av minst nio kvinnor. Sannolikt fler. Men Jean-Claude Juncker är inte en vanlig regeringsbildare som kan peka på vilka personer han vill ha i kommissionen. Han är beroende av att medlemsländerna nominerar kvinnor. Var är brudarna, frågar sig politiker från hela Europa.

Socialdemokraten Marita Ulvskog har sagt att hon röstar nej till den nya kommissionen i EU-parlamentet om inte andelen kvinnor ökar. Alltså: Enligt Marita Ulvskog måste några av medlemsländerna dra tillbaka sina tidigare nomineringar.

Det kommer sannolikt att sluta med att det blir nio kvinnliga ledamöter i en kommission med 28 ledamöter.

Det är ett uruselt resultat. Det borde vara hälften.

Visserligen är det en livets realitet att europeisk politik under många år har dominerats av män. Men självklart finns det i Europa åtminstone 14 kvinnor som har den erfarenhet som krävs för att både lägga fram lagförslag i Europa och bråka med de medlemsländer som inte följer EU:s lagstiftning.

Ledamöterna i EU-parlamentet gör rätt om de bråkar om hur kommissionen ser ut. De gör rätt om de hotar med att fälla hela kommissionen om den blir alltför gubbig.

Fast just Marita Ulvskog borde inte göra det. Hon borde snällt acceptera att männen dominerar totalt. Hon borde acceptera att de kandidater som medlemsländerna nominerar också är de personer som sedan utses av parlamentet att sitta i kommissionen.

Inför valet till EU-parlamentet framförde hon ståndpunkten att EU borde vara ett mellanstatligt samarbete. Ett samarbete där tyngdpunkten ligger på att medlemsländernas regeringar ska komma överens.

Då borde just Marita Ulvskog säga ja till de kandidater som medlemsländerna nominerar. Varje gång hon tjafsar om vilka kandidater medlemsländerna har nominerat, stärker hon också EU som ett överstatligt samarbete.

Mer läsning

Annons