Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är så fel och så rätt

Annons

Om vi skulle låta medielogiken styra, är Stefan Löfven så fel som det går att bli som partiledare. Han tillhör Sveriges mest utskällda grupp: medelålders män. Han är tråkig. Han kommer från tillverkningsindustrin – som var grunden för den socialdemokrati som växte fram för 100 år sedan. Löfven förknippas knappast med IT-samhället.

När Löfven blev intervjuad i Agenda på söndagskvällen och i P1-morgon på måndag morgon, framstod han som en saklig tråkmåns. Han målade inte upp stora svarta bilder av alliansregeringen. Och han målade inte upp de ljuvliga bilderna av hur bra Sverige kommer att bli om bara Socialdemokraterna får bestämma.

Och just för att han är så fel som partiledare, blir det rätt för Socialdemokraterna. Även om Moderaterna nu har blivit landets största parti i opinionsmätningarna kan det bli Stefan Löfven som blir statsminister efter valet 2014. Och det är bra att den risken finns. Det vore dåligt för både Alliansen och oppositionen om valet 2014 skulle bli en promenadseger för Reinfeldt. Svensk politik mår bra av en skarp valrörelse.

Företrädaren Håkan Juholt är en fantastisk talare. Han är bra på de målande beskrivningarna. Men när han skulle närma sig sakpolitiska ställningstaganden trasslade han flera gånger till det för sig – och blev till slut omöjlig som partiledare.

I intervjun med P1-morgon fick tråkmånsen Stefan Löfven rätta reportern som frågade ut honom: Kärnkraften står för 50 procent av Sveriges elförbrukning, inte för 50 procent av den totala energikonsumtionen, påpekade Löfven.

Det är naturligtvis för tidigt att säga vad Stefan Löfven kommer att betyda för Socialdemokraterna. Men en indikation kom i United Minds opinionsmätning som publicerades på måndagen. En uppgång med 2,4 procentenheter. De båda blocken är nästan jämnstarka, om mätningen visar rätt.

Det är befriande att ett parti kan nå framgång med en partiledare som är så fel, som så fundamentalt bryter mot me-dielogiken.

Mer läsning

Annons